Svett ung mann som spiller basketball

Man begynner å svette når man gjør noe som er slitsomt. Hvis man trener eller er ute i varmen, er det viktig å drikke nok.

Foto
Av /Shutterstock.

Svette er væske som kommer ut av kjertler i huden. Man svetter når man blir varm. Svetten kan komme fordi man er et varmt sted, eller fordi man for eksempel trener eller løper og blir varm av det. Det er også vanlig å svette hvis man er nervøs. Da kan hendene bli våte og klamme. Feber kan også gjøre at man svetter.

Noe av svetten fra kroppen lukter ingen ting. I puberteten begynner kroppen å lage en ny type svette som lukter mer.

Poenget med svetten er å kjøle ned kroppen. Hvis man blir for varm, er det skadelig. Svetten legger seg på huden i et tynt lag. Den trekker til seg varmen fra kroppen og tar med seg varmen når svetten fordamper. Da blir kroppen kjøligere.

Beskrivelse

Svette er en væske som lages i kjertler i huden. Svetten inneholder mest vann. Det er også litt salt i svetten.

Man har forskjellige typer svettekjertler på kroppen. Overalt på huden er det svettekjertler som lager klar væske som ikke lukter.

Fra puberteten begynner en ny type svettekjertel å virke. Disse finnes under armene og rundt underlivet. Ut fra disse kommer det en seigere type svette, som lukter annerledes.

Lukt

Kvinne i t-skjorte med våte flekker under begge armene.
Fra og med puberteten begynner svetten i underlivet og under armene å lukte annerledes. Da må de fleste vaske seg hver dag for å unngå å lukte vondt. Mange bruker deodorant.
Svettemerker under armene.
Av /Shutterstock.

Hvordan og hvor sterkt svetten lukter, påvirkes av hva man spiser. Det er vanlig å ikke legge så godt merke til sin egen lukt. Lukt som er forskjellig fra ens egen lukt er lett å merke. Man kan for eksempel ofte kjenne lukt fra noen som har en annen type kosthold enn man har selv.

Svette fra kjertlene rundt underlivet og under armene lukter vondt når den blir gammel. Det skjer fordi bakterier i huden spiser stoffer i svetten og lager vond lukt i prosessen.

Vask

Fra og med puberteten må man vaske armhuler og underlivet for å unngå å lukte vondt. De fleste må vaske seg hver dag. Noen bruker deodorant i armhulene. Deodorant er et middel som hjelper mot svettelukt. Ofte er det tilsatt parfyme for å lukte godt.

Svette og drikke

Det er viktig å drikke nok vann når man svetter mye. For eksempel må man drikke ekstra hvis man er i varme områder, og når man trener hardt eller lenge. Når man svetter, mister man også salter. Derfor må man få inn salt gjennom mat eller drikke. Noen sportsdrikker inneholder en blanding av vann og salt og erstatter svetten når det er varmt. For de fleste holder det å spise vanlig mat og drikke vann.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege