Faktaboks

kviser

akne

Tenåring ser seg i speilet og klemmer på en kvise.

De fleste får noen kviser i løpet av puberteten, men det går over med tiden. Det beste er å la kvisene være i fred.

Foto
Av /Shutterstock.

Kviser er små røde kuler i huden som er vonde og fulle av puss. I puberteten får de fleste kviser. Noen får mange, andre får få. Kvisene kommer vanligvis i ansiktet, på brystet eller på ryggen.

Kviser skyldes ikke at man er urenslig. Kviser er heller ikke smittsomt. De oppstår når en kjertel i huden blir betent.

Beskrivelse

I huden er det mange bittesmå kjertler som produserer talg. Talg er en type fett som beskytter huden. Vanligvis er kjertlene åpne slik at talgen kommer ut.

Noen ganger blir en kjertel tett. Det dannes en propp, slik at talgen ikke kommer ut. Da hoper det seg opp med talg inni kjertelen.

I puberteten får man mer hormoner i blodet. Hormonene gjør at kjertlene lager mer talg. Når kjertlene lager mer talg, er det mer sannsynlig at kjertlene blir tette.

Tette talgkjertler kalles også for hudormer. Hudormer er svarte, forhøyede prikker i huden. Hvis man klemmer på dem, kommer det ut noe som ser ut som en hvit krem. Det er talg og noen andre stoffer. Dette er ufarlig.

Huden er full av gode bakterier som hjelper kroppen. Bakteriene spiser blant annet talg. Når bakteriene kommer seg inn i de tette talgkjertlene, oppstår en betennelse. Da blir talgkjertelen hoven og rød. Etter hvert lages det gult puss inni kulen. Kulen blir rød med en gul kjerne. Det er dette som er kviser.

Årsaker

Nærbilde av en kvise. Den ser ut som en rød kul på huden med en gul kjerne av puss.
Kviser kommer av en betennelse i huden. Huden blir hoven og rød på en liten kul. Etter hvert lages det puss inni kulen. Kulen blir rød med en gul kjerne.
Foto av kvise
Av /Shutterstock.

Kviser betyr ikke at man er urenslig. Kviser er heller ikke smittsomt. Kviser kommer på grunn av hormonene som påvirker huden i puberteten. De aller fleste ungdommer får kviser. Kvisene er ofte verst i slutten av tenårene. Når man blir eldre, får man færre og færre kviser.

Noen får mange kviser, andre får få. Noen får milde kviser som ikke er spesielt plagsomme. Andre får dype kviser som gjør vondt og lager arr i huden. Det er mange grunner til at folk er så forskjellige når det kommer til kviser. Noe av det kan skyldes arv. Noen får mer kviser i sol og varme. Enkelte medisiner påvirker huden og kan gi mer eller mindre kviser. Noen typer prevensjon, som p-piller, er et eksempel på slike medisiner.

Behandling

De fleste trenger ingen behandling for kviser. De som får mye kviser som gjør vondt og lager arr, kan trenge hjelp. Andre kan bli usikre eller få psykiske plager på grunn av kvisene. Både skade i huden og psykisk helse er grunn til å oppsøke lege for hjelp med kvisene.

Det kan hjelpe på kviser å bruke noen typer såper og kremer som man kan kjøpe på apotek. Noen trenger medisiner fra lege.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege