Faktaboks

sex

Ligging, å ligge sammen, å gjøre det eller å pule, å sexe

Sex er en aktivitet der folk gjør ting med hverandres kjønnsorganer slik at det føles godt. Målet er å ha det deilig, og ofte å få orgasme. Det er mange måter å ha sex på.

Folk har lyst til å ha sex fordi de synes det er godt. Når man har lyst på sex føler man seg kåt. Det kan være veldig intenst.

Typer

Hva slags sex man har, avhenger av hva man liker, og hva slags underliv man har. For eksempel kan to kvinner ha sex på andre måter enn en kvinne og en mann.

Sex kan for eksempel være:

  • Å ta på kjønnsorganene med hendene. Det kalles å onanere eller fingre noen.
  • Å putte penis, fingre eller sexleketøy inn i skjeden. Det kalles samleie.
  • Å putte penis inn i munnen eller slikke på den. Det kalles suging eller oralsex.
  • Å slikke på hodet til klitoris eller vulva. Det kalles slikking eller oralsex.
  • Å slikke i og rundt rumpehullet. Det kalles rimming eller analsex.
  • Å putte penis, fingre eller sexleketøy inn i rumpehullet. Det kalles analsex eller analt samleie.

Før sex

Sex er noe gjør man har fordi man har lyst. Mennesker har en seksualitet hele livet, men lysten til å ha sex med andre vokser fram i kroppen fra og med puberteten. Det er vanlig for ungdommer og voksne å ha lyst på sex når de er forelsket. Det varierer hvor ofte folk har lyst på sex, og hva som gjør at de får lyst. Selv om man føler seg kåt i kroppen, er det ikke sikkert at man har lyst på sex med en annen person.

Mange blir kåte når de kysser eller tar på kroppen til noen de liker. Det kan føles deilig å bli tatt på eller å ta på for eksempel puppene, brystet eller rumpa. Å kysse eller ta på kroppene til hverandre før sex kalles forspill.

Lysten til å ha sex bygger seg opp som et slags trykk i kroppen. Kroppen gjør seg klar til å ha sex på flere måter: både menn og kvinner får ereksjon, og skjeden til kvinner blir ofte våt. Det er mulig å få ereksjon av penis eller klitoris og bli våt i skjeden uten at man har lyst på sex.

Samtykke

Sex skal alltid være frivillig for dem som er med. Før man har sex, må man være helt sikker på at den andre også har lyst. Det kalles samtykke. Hvis man ikke er helt sikker på at den andre vil, kan man ikke ha sex, selv om man har lyst selv.

Hvis man har sex med noen som ikke vil eller som ikke er gammel nok, kalles det seksuelle overgrep. Det er ulovlig.

Prevensjon

Når menn får orgasme, kommer det sæd ut av penis. Hvis sæd kommer inn i skjeden til en kvinne, kan hun bli gravid. Hvis man vil unngå det, må man bruke prevensjon.

Kjønnssykdommer

Det finnes noen sykdommer som smitter fra en person til en annen når de har sex. Det heter kjønnssykdommer. Å bruke kondom når man har sex hindrer smitte.

Seksuell lavalder

I Norge er aldersgrensen for å ha sex 16 år. Aldersgrensen kalles seksuell lavalder, og skal beskytte barn og unge så de ikke har sex før de er klare for det.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege