En firkantet, liten bygning i tre med spisst tak som står på påler ute i vannet. det går en bro på påler ut til bygningen. Taket på bygningen har små spisser som vender oppover.

Buddhistisk tempel (Mangetsu-ji) ved utenfor byen Otsu, Shiga prefektur, Japan.

Fotografi av buddhistisk tempel.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Foto av en bygning som består av flere søyler som står opp med en ramme øverst. Alt er laget i stein. Det er en ruin, det vil si at bygningen er ødelagt og bare deler av den står tilbake.
Parthenon er et tempel på Akropolis i Athen, det mest berømte av alle greske templer.
Fotografi av gresk tempel.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Et tempel er et gudshus. Det vil si en religiøs bygning som knyttes til en eller flere guder. Religiøse mennesker besøker tempelet for å komme i kontakt med guden eller gudene.

Å besøke templene er en viktig del av det religiøse livet i hinduismen, buddhismen og sikhismen.

Det finnes templer i mange størrelser, fra små og enkle til store og flotte.

Bruk av templer

Templer brukes til for eksempel:

De religiøse ærer gudene i tempelet. De kan be om tilgivelse eller helbredelse eller ønske seg noe. De kan ofre for eksempel blomster for at guden skal hjelpe dem til å få mat fra det de har plantet.

I mange templer blir det samlet inn mat eller penger som så blir delt ut til de som trenger det. Et av de mest kjente templene er Det gylne tempel. Det ligger nord i India. Der deles det ut mer enn 100 000 måltider om dagen. Templer brukes også til religiøs undervisning.

Mange templer er blitt populære steder å reise til som turist fordi de har et spesielt utseende eller en spennende historie. Noen av disse brukes ikke av de religiøse lenger.

Historie

En samling grå bygninger i stein. Vinduene er få, og de er små åpninger i steinen.
Soltempelet i Machu Picchu i Sør-Amerika er et av de mest kjente templene fra Inkariket. Inkaene hersket over store deler av Sør-Amerika fra 1400-tallet til 1532.
Fotografi av inka-tempel.
Av /Wikimedia Images.
Lisens: CC BY 2.0

Mennesker har laget bygninger til ære for guder langt tilbake i tid. Helt fra de tidligste kulturene har templer vært en viktig del av religioner. De eldste ruinene fra templer man vet om, ligger i Tyrkia. De er sannsynligvis 11 000 år gamle.

I det gamle Midtøsten ble templene bygget som bolig for guder og gudinner. Templene lignet på palasser og store hus. Her ble det satt statuer som skulle forestille gudene. Statuene ble behandlet som mennesker, de ble vekket om morgenen, kledd på og servert mat. Tempelet i Jerusalem var det eneste man vet om som ikke hadde gudestatuer.

I noen kulturer hadde templene store haller og flere rom, andre steder var de bygd som tårn. Noen templer ble bygget ved pyramider, eller på toppen av pyramider.

Templene fra den greske antikken ligger ofte på en ås eller topp. Templer fra Romerriket ligger på et høyt podium.

Noen steder i verden ofret man levende dyr i templene. På den måten håpet man at gudene skulle være greie tilbake. I noen religioner ofret man også mennesker.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker