Faktaboks

Henrik Wergeland

Henrik Arnold Wergeland

Født
17. juni 1808, Kristiansand
Død
12. juli 1845, Kristiania (nå Oslo)
Tegning av forfatteren som sitter ved et vindu. I hånden holder han et dikt skrevet på et ark.
Henrik Wergeland var særlig berømt for de romantiske diktene sine.
Tegning
Av /Nasjonalbiblioteket.

Henrik Wergeland var en norsk forfatter. Han er mest kjent for sine romantiske dikt, men han skrev innen mange forskjellige sjangere.

Wergeland var viktig i arbeidet med å gjøre det norske skriftspråket mer ulikt dansk. Han skrev både dikt, taler og andre verk om Norge, og hva det vil si å være norsk.

Mange forbinder Henrik Wergeland med 17. mai og måten dagen feires på, med barnetog og sang. Han skrev for eksempel teksten til sangen «Vi ere en nasjon vi med».

Bakgrunn

Bokomslag. Barnas Wergeland, dikt av Henrik Wergeland.
Henrik Wergeland skrev også mange dikt for barn.
Barnas Wergeland, omslag

Henrik Wergeland ble født i Kristiansand, men familien flyttet til Eidsvoll da han var ni år gammel. Faren, Nicolai Wergeland, var prest, og han var med å skrive den norske Grunnloven i 1814. Søsteren hans, Camilla Collett, ble også en kjent forfatter.

Wergeland ble utdannet som prest, men jobbet aldri som det. Han levde av å skrive, men var også blant annet bibliotekar og redaktør.

Debatter og rettssaker

Wergeland var opptatt av urettferdighet og rasisme. På hans tid var det ikke lov for jøder, munker eller jesuitter å komme inn i Norge, og han jobbet hardt for å få endret loven.

Henrik Wergeland hadde sterke meninger og kom ofte i hissige diskusjoner med andre. Mange ble fornærmet, og Wergeland havnet i flere dyre rettssaker.

En av dem Wergeland diskuterte med, var dikteren Johan Sebastian Welhaven. De kranglet om litteratur i aviser og blader. Welhaven mente at man ikke skulle blande politikk inn i litteraturen, mens Wergeland mente at det var viktig å gjøre akkurat det.

Henrik Wergeland skrev prosa og dikt helt til han døde, bare 37 år gammel.

Forfatterskap

I dag er Henrik Wergeland mest kjent for diktene sine, men han skrev også avisartikler, taler, skuespill og prosa. Han var svært opptatt av sosiale, politiske og historiske spørsmål. Han kjempet mot urettferdighet, og han var for frihet og opplysning for alle, uansett om man var fattig eller rik.

Som lyriker tilhørte Henrik Wergeland perioden romantikken.

Romantisk poesi

I romantikken var man opptatt av følelser og natur, og dette var temaer Wergeland skrev mye om i diktene sine. Han var ofte forelsket, og skrev vakre kjærlighetsdikt som «Den første omfavnelse» og «Den første sommerfugl».

Et av Wergelands mest kjente dikt er «Jan van Huysums blomsterstykke». Diktet er på 64 sider og regnes som et hovedverk i den norske romantikken.

På slutten av livet sitt skrev Wergeland om sykdom og død i kjente dikt som «På sykeleiet» og «Til min Gyldenlakk».

Betydning

Henrik Wergeland har vært viktig for mange generasjoner av av norske forfattere, fra hans egen tid og fram til i dag.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger