Voksne kvinner og menn sitter rundt et dekket bord. Det er brød og lys foran på bildet. En av mennene har en kalott på hodet.

Mange jøder feirer sabbaten med et festlig måltid fredag kveld. Under måltidet synger man gjerne spesielle sabbatsanger.

Foto av sabbat-måltid.
Lisens: CC BY SA 3.0

Jødedommen har mange høytider. De fleste skal minne om viktige hendelser i jødenes historie slik den fortelles i jødenes bibel, Tanakh.

Den jødiske kalenderen

Jødedommen lærer at verden ble skapt om høsten i år 3761 fvt. En ny måned begynner når det er nymåne. Dagene begynner ved solnedgang og ender ved solnedgang neste dag.

Sabbaten

Kvinner og menn sitter rundt et bord og leser i hver sin bok. Mennene har kalott på hodet. På bordet er det hvit duk, vinglass og vinflasker.
Pesach blir innledet med festmåltidet seder. Navnet seder betyr orden, og måltidet er et fast ritual. På bildet leser gjestene fra boken Haggada. Det er en vakkert dekorert samling tekster med blant annet jødiske fortellinger og sanger.
Foto fra feiring av pesach.
Av /NTB Scanpix.

Den viktigste jødiske helligdagen er sabbaten, som varer fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag. Den skal minne om hvordan verden ble skapt og om avtalen jødene har med Gud. Sabbaten blir feiret både hjemme og i synagogen.

Man skal ikke

  • tenne ild og lys
  • bruke mobil, nettbrett og datamaskin
  • reise eller kjøre
  • gjøre håndarbeid
  • skrive og tegne

Noen jøder holder alle påbudene, andre bare noen eller ingen. Å arbeide for å redde liv er alltid tillatt.

Pesach

Pesach varer i syv eller åtte dager og feires i mars–april. Den feires til minne om da israelittene klarte å flykte fra Egypt, hvor de hadde vært slaver. Festen begynner med et stort familiemåltid hvor man leser og synger om flukten. Det er ikke tillatt å spise vanlig brød hele uken. De aller fleste jøder feirer pesach på en eller annen måte.

Rosh hashana

Rosh hashana er jødisk nyttår og feires i to dager i september–oktober. Dette er tiden da det er viktig å tenke over hva man har gjort galt i året som gikk. Så kan man be Gud og andre mennesker om unnskyldning for det man angrer på. Man ønsker hverandre godt nyttår.

Yom kippur

Foto av hanukka-lysestaken.

Lærer og elever i en amerikansk jødisk barnehage tenner lys i hanukka-lysestaken.

Foto av hanukka-lysestaken.
Av /Getty.

Yom kippur kalles også forsoningsdagen eller dommens dag. Den kommer ti dager etter rosh hashana. Det er dagen da Gud bestemmer hva slags liv man skal få i det nye året. Dette er en veldig alvorlig dag, og voksne skal hverken spise, drikke eller arbeide.

Sukkot (løvhyttefesten)

Sukkot feires i sju dager i september–oktober til minne om at israelittene bodde i løvhytter da de flyktet fra Egypt. Mange jøder bygger en liten løvhytte, en sukka, i hagen, på verandaen eller på taket. Den pyntes med girlandere, tegninger, blomster og frukt.

Hanukka

Kvinner i fargerike klær som sitter på et lasteplan på en bil. Det er forskjellige plastfigurer på bilen, en katt, en skilpadde og en dukke.
Purim-parade utenfor Tel Aviv.
Foto av Purim-parade.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hanukka er en lysfest som varer i åtte dager i november–desember. Den er til minne om et under som skjedde da jødene tok igjen tempelet sitt etter at fiender hadde brukt det. Hver dag tennes det lys i en lysestake som kalles hannukia. Man spiser mat og kaker stekt i olje, og mange barn får gaver.

Purim

Purim feires i februar-mars til minne om hvordan en jødisk dronning klarte å redde folket sitt fra å bli drept. Man kler seg ut og har det gøy.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker