Foto fra en McDonalds-restaurant. På skiltet over disken står det Kosher McDonald's.
Ifølge kosher-reglene er det ikke lov å blande melk og kjøtt. Det betyr for eksempel at man ikke kan ha ost på burgeren. All maten som lages på denne McDonalds-restauranten i Israel er kosher. Restauranten er dessuten stengt under sabbaten og andre jødiske høytidsdager.
Foto av McDonalds-restaurant i Israel
Av .

Kosher er et ord som brukes i jødedommen om mat som det er tillatt for jøder å spise. De viktigste reglene om mat står i jødedommens aller helligste tekst, Toraen, som er jødenes navn på Mosebøkene. De jødiske lærde, rabbinerne, har senere forklart og utvidet disse gamle lovene.

At noe er kosher handler både om hva man kan spise og om hvordan maten skal tilberedes. Å følge alle reglene regnes som en religiøs plikt. Det vanligste blant norske jøder er å følge noen av reglene.

Tillatt mat

Kosher-reglene sier blant annet at jøder bare kan spise pattedyr som tygger drøv og har delte hover. Det betyr at man kan spise sauekjøtt og oksekjøtt, men ikke svin og kaniner. Det er også lov å spise fugler som ikke er rovfugler. Det er heller ikke lov å spise dyr som har vært syke.

Jøder regner slakting som en religiøs handling som må gjøres av fagpersoner. Det er ikke lov å spise eller drikke blod. Derfor må dyret slaktes raskt og på en spesiell måte, slik at mest mulig blod renner ut. Dette kalles sjekting og er ikke tillatt i Norge. Norske jøder må derfor kjøpe kjøtt fra andre land i Europa. Kyllinger og ender er tillatt. De aller siste restene av blod fjernes hjemme.

Det er også lov å spise alt som lever i havet, i innsjøer og elver, og som puster med gjeller og har skjell. Ål, reker og andre skalldyr er forbudt. Noen matvarer kan spises sammen med både melk og kjøtt. Det gjelder både fisk, egg fra tillatte fugler, grønnsaker, frukt og korn.

Ikke blande melk og kjøtt

Hvis man følger kosher-reglene, er det ikke lov å blande melk og kjøtt. Det betyr for eksempel at man ikke kan ha ost på hamburgeren.

Noen jøder mener dette betyr at man ikke kan bruke samme utstyr eller bestikk til melk og kjøtt. De må da ha dobbelt opp av alt som brukes til mat for å være sikre på at melk og kjøtt aldri blandes.

Merking

Mat som er beregnet på jødiske kjøpere har oftest et spesielt merke. Der står det om maten inneholder kjøtt eller melk, eller om den kan spises sammen med begge deler. Rundt om i verden finnes det egne butikker som selger kosher-mat. Mange restauranter, flyselskaper og hoteller serverer også mat som regnes som kosher. Slike restauranter har gjerne et skilt på utsiden, der en rabbiner har underskrevet på at maten er kosher.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker