Vin er en drikk med alkohol som lages av gjæret druesaft. Det finnes også alkoholfri vin.

Ofte blir vin servert sammen med middag. Det vanlige er å servere hvitvin til fisk, rødvin til kjøtt, og søte viner til dessert.

Lover

Mann med grått hår ser på hyller med vinflasker
Det er strenge regler for alkohol i Norge. Det er 18-årsgrense for å kjøpe og drikke vin. Det er ulovlig å kjøpe alkohol til noen som er under aldersgrensene. Vin selges ikke i matbutikk, men på Vinmonopolet.
Foto fra Vinmonopolet
Av /NTB.

I Norge er det 18 års aldersgrense for å kjøpe og drikke vin med alkohol. Vin selges ikke i matbutikk, men på Vinmonopolet.

Restauranter og barer trenger tillatelse for å servere vin. Denne tillatelsen kalles skjenkebevilling. Å servere alkohol kalles å skjenke. Det er ikke lov å skjenke personer som allerede er fulle.

Forskjellige viner

Det finnes mange forskjellige druesorter. Druene smaker forskjellig, så derfor blir vinene også forskjellige. Røde druer blir til rødvin, mens grønne druer blir til hvitvin.

Noen vanlige druer som brukes til hvitvin:

  • Riesling
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc

Noen vanlige druer som brukes til rødvin:

  • Cabernet Sauvignon
  • Pinot Noir
  • Sangiovese

Det finnes også forskjellige vintyper. Hvitviner med kullsyre kalles blant annet champagne og prosecco. Viner med rosa farge kalles rosévin. Viner med høy alkoholstyrke kalles sterkvin, portvin og sherry.

Hvordan lage vin

Vin lages av druesaft som gjæres. Gjæring er når sukkeret i druesaften forvandles til alkohol, og da får man vin. Ofte ligger vinen en stund på eiketønner før den helles på flasker, for at den skal smake bedre.

Vin lages over store deler av verden. I Europa lages det mye vin i Tyskland, Frankrike, Italia og Spania. For å dyrke druer må klimaet være passe varmt. I Norge er det for kaldt. Langs ekvator er det for varmt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen