Bildet viser en dirigent som står foran et orkester. Han holder en taktstokk i hånden og musikerne følger oppmerksomt med på dirigenten. man ser først og fremst strykere, og kan skimte blåsere lenger bak i bildet.
Kunstmusikk er en stor musikksjanger. Bildet viser London Philharmonic Orchestra.
Foto av orkester.
Av .

En musikksjanger er musikk som har noen felles kjennetegn. Musikken kan for eksempel ha lik form, lik måte å bli framført på, eller ha oppstått i samme periode.

En sjanger kan også være knyttet til en bestemt bruk, bestemte steder, sosiale grupper eller livsstil. Punk er et eksempel på musikk som er knyttet til en livsstil. Filmmusikk er musikk som brukes på en bestemt måte.

Musikk kan deles inn i kategorier. Det er gjerne store grupper som populærmusikk, kunstmusikk og folkemusikk. Hver gruppe er en sjanger. I hver av disse store gruppene finnes det mange mindre sjangere.

Uenighet om sjanger

Tre kvinner på en scene. En spiller saksofon, en synger, en spiller kontrabass.

Den norske jazzgruppa Gurls. Jazz er en sjanger som har utviklet seg i mange retninger, og de høres veldig forskjellige ut.

Foto av jazzgruppa Gurls.
Av /NTB.
En gruppe punkere sitter på et fortau. De har skinnjakker med nagler og håret står rett opp i hanekam.
Musikksjangeren punk henger også sammen med livsstil, klesstil og hårstil. Bildet viser punkere på 1980-tallet i London.
Foto av punkere i London.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0

Det er vanskelig å lage faste regler for hva slags sjanger musikk hører til. Musikken i en sjanger kan ha noen likheter, men kan også være veldig forskjellig. Man kan derfor bli uenige om en sang tilhører den ene eller den andre sjangeren. Noen kan for eksempel mene at en sang hører til rock, mens andre mener det er en popsang.

En type musikk kan også tilhøre flere sjangre. Jazz er et eksempel på det. Jazz kan både være rock, funk og soul.

Av og til oppstår det også nye sjangere. K-pop er et eksempel på en ny sjanger.

Inndeling

Selv om det finnes mange ulike sjangere, er det vanlig å dele musikksjangere inn i fire hovedgrupper:

Populærmusikk

Populærmusikk er en bred sjanger med et stort publikum.

Den inneholder mange andre sjangere, for eksempel

Musikk som strømmes mye på Spotify, YouTube og TikTok er ofte populærmusikk.

Kunstmusikk

Kunstmusikk er en bred sjanger som i Norge mest forbindes med klassisk musikk. Orkestre spiller mye klassisk musikk. Denne musikken blir ofte skrevet ned med noter av komponister, men det finnes unntak. Ny kunstmusikk kalles for samtidsmusikk.

Opera er en egen sjanger innen kunstmusikk.

Folkemusikk

Folkemusikk er tradisjonsmusikk. Det vil si at musikken har eksistert lenge. Et typisk kjennetegn er at folkemusikken ble lært bort muntlig. Den ble ikke skrevet ned med noter. Folkemusikk er ofte knyttet til et bestemt sted i verden.

Norsk og samisk folkemusikk er viktig i Norge. Hardingfele, langeleik og munnharpe er eksempler på vanlige instrumenter i norsk folkemusikk.

Religiøs musikk

Religiøs musikk brukes i mange ulike religioner. Bønnerop og salmer er eksempler. Gospel er en kjent undersjanger av religiøs musikk. Noen steder blir religiøs musikk kalt for kirkemusikk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet