Tre unge musikere på en scene. Bildet er i svart/hvitt. To har gitar og en sanger i midten synger inn i en mikrofon.
Musikken til bandet Honningbarna har røtter i punk.
Foto av bandet Honningbarna.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY SA 2.0

Punk er en musikksjanger som oppsto i New York og London på midten av 1970-tallet. Punk er en type rock, men også en egen kultur. Punkerne er blant annet kjent for opprevne klær, piercinger og klær med nagler på. Mange har farget hår, gjerne i hanekam.

Kjente band i starten var Sex Pistols og The Ramones. Senere ble pop-punk populært over hele verden. Et kjent band fra 1990-tallet er Green Day.

På norsk kan man også skrive ordet som pønk.

Bakgrunn

Nærbilde av en sanger som synger inn i en mikrofon. Blikket er intenst og han synger med vid åpen munn. Bak ham står det en gitarist og spiller. Helt bakerst sitter det en som spiller trommer.
Det britiske punkebandet The Sex Pistols på klubben Pingvin i Oslo i 1977. Denne konserten regnes gjerne som starten for punk i Norge. Fra venstre: Johnny Rotten, Steve Jones og Paul Cook (bak)
Foto av Sex Pistols i 1977.
Av /Aftenposten/SCANPIX.

Sjangeren startet som en protest mot musikk som man måtte være «flink» for å spille. Punkerne likte heller ikke at musikkbransjen var så opptatt av å tjene penger. De ville at musikken skulle være enkel. Man skulle helst spille den inn selv, uten dyrt utstyr.

En av grunnene til at punk ble så populært, var sosiale endringer som skjedde på 1970-tallet. I Storbritannia ble det flere fattige. Mange manglet jobb og hadde dårlig økonomi. Punk ble brukt til å kritisere de dårlige forholdene.

Kjennetegn

Tidlige punksanger var ofte enkle å spille. Sangene var raske og korte.

Måten man synger på i punk er gjerne hes eller ropende. Tekstene i sangene kan høres sinte ut, og de er ofte politiske og kritiske.

Det er sjelden gitarsoloer, trommesoloer eller vanskelige rytmer i punk. Man kan spille sangene uten å øve mye på forhånd. Dette gjorde at det ikke var så vanskelig å starte et eget band. Fordi mange startet nye band, spredte punken seg raskt.

Mange av innspillingene i punk er gjort av små plateselskaper eller personer uten så mye erfaring med produksjon av musikk. Lyden har ofte et røft uttrykk.

Det finnes flere retninger innen punk. Pop-punk ble populært på 1990-tallet. Andre kjente retninger er hardcore og ska-punk. Punk har vært utgangspunkt for mange andre sjangere, som grunge og emo.

Punk og inkludering

Før var det som regel bare menn som spilte rock. Siden det var lettere å starte punkeband, ble punk en viktig inngang til rocken for kvinner. Noen eksempler er Patti Smith og Vivian Westwood.

Kvinner har brukt punk til å protestere mot diskriminering. Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har også brukt punk på samme måte.

Punk i Norge

Det britiske bandet The Sex Pistols hadde konserter i Norge i 1977. Dette regnes som starten for punk i Norge.

Noen steder som har vært viktige for punk i Norge er husene UFFA i Trondheim fra 1981 og Blitz i Oslo fra 1982. Viktige band var blant annet Wannskrækk og Kjøtt.

På 2000-tallet har det dukket opp flere norske band som spiller punk. Honningbarna og Oslo Ess er eksempler på dette.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet