Foto av komponisten Therese B. Ulvo.
De fleste kjente komponister har vært menn, men kvinner komponerer også musikk. Therese Birkelund Ulvo er en av Norges ledende, unge komponister. På bildet er hun i Grieghallen i Bergen med Bergen filharmoniske orkester i bakgrunnen.
Foto av komponisten Therese B. Ulvo.
Av .

En komponist er en som komponerer musikk. Det betyr at hen lager musikk som kan framføres.

Det finnes mange kjente komponister i klassisk musikk. Men komponister skriver også musikk i andre sjangere.

I pop, rock, hiphop og visesang kalles komponistene oftest låtskrivere. Det er ofte musikerne selv som komponerer låtene.

Noter

Foto av Grieg som spiller piano.

Edvard Grieg er Norges mest kjente komponist. Foto fra cirka 1905.

Foto av Grieg som spiller piano.
Av /Oslo Museum/Digitalt Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Det er vanlig at komponisten skriver ned musikken de lager ved hjelp av noter. Før skrev man på papir. Nå brukes forskjellige dataprogrammer for til å skrive noter. Etter at komponisten er ferdig, får musikerne notene og kan spille musikken.

I noen typer musikk er ikke alt skrevet ned med noter på forhånd. Da er det meningen at musikerne skal være med å lage musikken mens de spiller. Det heter å improvisere. Da blir musikeren også komponist.

Sjangre

Plagge sitter og spiller på et piano.
Wolfgang Plagge er en kjent, norsk komponist. Han begynte å spille piano da han var fire år gammel. Han begynte også tidlig å komponere, og er spesielt kjent for verkene for blåseinstrumenter.
Foto av Wolfgang Plagge.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Komponister lager musikk som brukes til mange forskjellige ting. Noen eksempler er

  • musikk for plater og strømming
  • musikk for konserter, teater, musikaler og opera
  • musikk for TV og radio
  • musikk for film, dataspill og reklame

Av og til lager komponisten musikk som bare én person skal spille eller synge. Andre ganger lager komponisten musikk til en popgruppe, korps, kor eller et stort orkester.

Hva en komponist må kunne

En komponist må vite hvordan de forskjellige tonene passer sammen. Som regel kan komponisten noter. Det er også viktig at komponisten vet hvilke deler som må være med i musikken de lager og i hvilken rekkefølge de skal være. Hvis komponisten skal lage en sang, må hen for eksempel vite når det skal være vers og når det skal være refreng. Komponistene må også vite hvordan de forskjellige instrumentene høres ut, og hvilke toner de kan spille.

Noen komponister går på et universitet eller en høgskole for å lære seg å bli komponister. Der lærer de musikkhistorie, noter, og hvordan man setter sammen et musikkstykke.

Det er også mange komponister som bruker teknologi. Da lager de musikk med datamaskiner og dataprogrammer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Even Ruud
Professor emeritus, Universitetet i Oslo