En skjermdump som viser ulike videoer man kan se på YouTube

Hva slags videoer man får opp på YouTube, kommer blant annet an på hva man har sett på før.

Skjermdump YouTube
Lisens: CC BY SA 3.0

YouTube er et nettsted og en app for videoer. Det er det nest mest besøkte nettstedet i verden, etter Google, og den mest brukte tjenesten for musikkstrømming.

På YouTube kan alle se på og kommentere videoer. For lage en egen kanal og legge ut egne videoer må man opprette og logge inn med en bruker. Som bruker kan man også abonnere på andre sine kanaler. Det er også mulig å strømme video direkte.

YouTube har både videoer laget av vanlige personer, videoer laget av personer som tjener penger på det, og videoer fra store bedrifter som også lager TV-programmer.

Mest sette videoer

Skjermdump YouTube
YouTube videoer kan bli veldig populære. BlimE! var en av de mest populære videoene i Norge 2020. Over 3 millioner så den i løpet av året.
Skjermdump YouTube
NRK.
Lisens: PD

Hva slags videoer man får opp på YouTube, kommer blant annet an på hva man har sett på før, om man abonnerer på kanaler og om noen har betalt YouTube for at deres video skal bli vist til mange. Det er algoritmer som bestemmer hva som kommer opp i strømmen.

I 2024 hadde de mest sette videoene på YouTube over sju milliarder visninger. Det er musikkvideoer og videoer laget for barn som blir sett flest ganger. Det er fordi folk ofte ser denne typer videoer om igjen mange ganger.

Leve av YouTube

En som lever av pengene hen tjener på YouTube, kalles en youtuber. TV-kanaler, filmselskaper og plateselskaper har ofte sine egne YouTube-kanaler.

Youtubere tjener blant annet penger på reklame. Det gjør også YouTube selv. I 2020 tjente de nesten 20 milliarder dollar på reklame.

Populære typer video

En av de mest populære typene video på YouTube er blogg med video. Det kalles vlogging. En youtuber som vlogger prater til kamera, forteller om livet sitt og hva hen liker og ikke liker.

Gaming er en annen populær type videoer. Her går videoen ut på at youtuberen spiller dataspill og kommenterer spillene. En av de mest berømte youtuberne som driver med gaming er PewDiePie. I 2021 hadde han 110 millioner abonnenter. PewDiePie er fra Sverige og heter egentlig Felix Kjellberg.

ASMR er en sjanger som viser ulike lyder og bevegelser. Lydene kan for eksempel være hvisking, stryking av ulike materialer eller smattende og slurpende spising. Noen får kribling i nakken av å høre disse lydene. Bevegelsene kan for eksempel være noen som holder på med slimet de har laget selv eller kutter såpe i små biter.

Historie

YouTube ble startet i 2005. I begynnelsen var det mange som la ut hjemmevideoer på YouTube. En kjent hjemmevideo er Charlie bit my finger – again!. I 2009 var dette den mest sette videoen på YouTube med totalt 129 millioner visninger.

I 2012 ble musikkvideoen til låten Gangnam Style av den sørkoreanske artisten PSY den første YouTube-videoen som fikk én milliard visninger.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Maasø
Førsteamanuensis, Universitetet i Oslo