Foto i nærbilde av Billie Holiday som synger
Jazzmusikk er kjent for dyktige sangere. Amerikanske Billie Holiday var en av de mest kjente.
Foto av Billie Holiday.
Av .
Tre kvinner på en scene. En spiller kontrabass, en synger og en spiller saxofon.

Gurls er en norsk jazzgruppe. Sjangeren jazz har utviklet seg i mange forskjellige retninger, med veldig forskjellige uttrykk.

Foto av jazzgruppa Gurls.
Av /NTB.

Jazz er en variert musikksjanger som kommer fra afrikansk-amerikansk musikk. Den oppsto på slutten av 1800-tallet i New Orleans i USA.

Typisk for jazz er at musikken har personlig uttrykk og ofte improvisasjon. Den har utviklet og endret seg mye siden starten.

Kjennetegn

I jazz er det mange retninger, og mange av dem er blandet sammen. Derfor er det mange typiske trekk som gjelder for noen varianter av jazz, men ikke for all jazz.

Det finnes likevel noen typiske felles kjennetegn:

  • Swing-rytme og gjentakelser er viktige elementer.
  • Det er mye improvisasjon.
  • Det er viktig å ha en personlig stil eller sound.
  • De første jazzmusikerne brukte instrumenter som kornett, trombone og klarinett. I tillegg hadde de banjo, tuba og trommer. Ofte hadde de også piano.
  • Blåseinstrumenter er fremdeles vanlig å bruke i jazz, men dagens jazz spilles på mange ulike instrumenter.
  • Jazz er også kjent for dyktige sangere, eller vokalister.

Historie

Foto av Louis Armstron og band.
Amerikanske Louis Armstrong (1901–1971) både sang og spilte trompet. Han skapte sin helt egen stil i jazzen, noe de fleste jazzmusikere gjerne vil. Her synger han sammen med instrumenter som blir brukt mye i jazz: trombone, kontrabass, slagverk og klarinett.
Foto av Louis Armstron og band.
Av /Getty Images.

Sjangeren jazz ble startet av afrikansk-amerikanske musikere. Den utviklet seg fra arbeidssanger, folkemusikk, spirituals og blues. Etter hvert ble den også blandet med ulike former for europeisk musikk.

Mange jazzband spilte europeiske sanger som de tolket på sin egen måte. På denne måten fikk musikken et nytt og annerledes uttrykk.

På 1920-tallet begynte jazz å spre seg til Europa. Plater fikk stor betydning for spredningen av jazz. I tillegg reiste amerikanske jazzband på turné i Europa. Etter hvert utviklet jazzen seg i flere retninger.

Swing, bebop og storbandjazz er eksempler på ulike retninger som oppsto. Den intense bebop-stilen var veldig forskjellig fra den tidlige jazzen. Den hadde ny form, rytme, melodi og harmoni. Både svarte og hvite musikere spilte denne typen jazz. På 1950-tallet kom cool-jazz. Det var mest hvite musikere som spilte denne varianten av jazz. Den var mer avslappet i tempo og intensitet enn bebop.

Senere har jazz utviklet seg i enda flere retninger, sjangre og stiler. Den har for eksempel blitt blandet med funk, rock og soul. Dagens jazz er også preget av dette.

Jazzmusikere i dag eksperimenterer også med å blande sjangre, og de utfordrer tradisjonelle måter å spille musikk på.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet