svart/hvitt bilde av en musiker som spiller gitar.

Chuck Berry fra USA var en av de største gitaristene og låtskriverne i rocken på 1950- og 1960-tallet.

Foto av Chuck Berry.
Av .

Rock er en musikksjanger fra USA. Rock oppsto på 1950-tallet og spredte seg til Storbritannia, resten av Europa og rundt i hele verden. Mot slutten av 1900-tallet var rock den viktigste stilen i populærmusikken.

Kjennetegn

Rolling Stones fem musikere. to spiller gitar, en spiller bass, en spiller trommer og en synger.
Et av verdens største rockeband er The Rolling Stones. Her er de i 1966, men de spiller fortsatt på scener over hele verden.
Foto av The Rolling Stones.
Av /NTB.

Rock har et jevnt og stødig tempo, med høy lyd og markerte rytmer. Tekstene i rock kan handle om alt, fra kjærlighet til politikk.

En gruppe musikere som spiller rock kalles et band. De fleste rockeband har el-gitar, el-bass, trommer, el-piano og en sanger (vokalist). Noen har andre instrumenter i tillegg.

Historie

Foto av Raga Rockers.

På 1980-tallet ble bandene Raga Rockers, deLillos, Jokke & Valentinerne og Dum Dum Boys regnet som de «fire store» i norsk rock. På bildet spiller Raga Rockers på musikkfestivalen Norwegian Wood i 2010.

Foto av Raga Rockers.
Av /NTB.

Den tidlige rocken kalles rock'n'roll. Den oppsto på 1940–1950-tallet i USA. De som begynte med denne musikken var afrikansk-amerikanere. Musikken var påvirket av blues, rhythm and blues, gospel og country. Etter hvert begynte hvite musikere også å interessere seg for musikken. Rock utviklet seg som en blanding av hvit og svart musikkultur. Viktige artister fra tidlig rock er Chuck Berry og Elvis Presley.

Etter hvert hentet sjangeren inspirasjon fra andre musikkstiler, for eksempel jazz og klassisk musikk. Folkrock oppsto som en blanding av rock og folkemusikk. I progressiv rock begynte bandene å prøve ut nye instrumenter og stiler.

Fra 1960–tallet utviklet rocken seg i mange retninger. Noen kjente band og artister er The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Nirvana og Metallica.

Rock var siden begynnelsen dominert av menn, men det finnes også kvinner i rocken. Noen eksempler på kjente kvinnelige rockeartister er Janis Joplin og Patti Smith. Et eksempel fra Norge er bandet Razika, som besto av fire kvinner.

Teknologi

En ung kvinne synger og spiller gitar. I bakgrunnen er det flere musikere.
Rock har vært dominert av menn, men det er også mange kvinner som driver med rock. Det amerikanske rockebandet Haim består av tre søstre.
Foto av bandet Haim.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Teknologi er en viktig del av rockens historie. Mikrofoner og opptakere med flere spor var viktige oppfinnelser. El-gitar og el-bass med forsterker kunne lage høyere lyd enn akustiske instrumenter.

Plateselskaper, radio og mikrofoner har utviklet seg mye fra 1950-tallet. Digital teknologi har gitt muligheter for å endre musikken, og man kan skape lyd og rytmer som ikke var mulig tidligere.

Konserter og festivaler

Konserter og festivaler er viktige for sjangeren. Der kan publikum samles, høre musikk og oppleve bandene. De første konsertene var i små lokaler for et lite publikum. Konserter ble utviklet til stadig større arenaer og festivaler med plass til tusenvis av mennesker.

Moderne rock

Rock startet som en blanding av ulike sjangre. Det har utviklet seg stadig nye stilarter innenfor rock. Punk, indierock, heavy metal, grunge, alternativ rock og progressiv rock er eksempler på undersjangre av rock.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet