Nærbilde av musikeren som synger tett på en mikrofon.
Det er mange kjente black metal-band i Norge. Satyricon er ett av dem. Vokalisten er kjent som Satyr, men heter egentlig Sigurd Wongraven.
Foto av Satyr.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Foto av Black Sabbath.

Den britiske gruppa Black Sabbath var blant de første heavy metal-bandene.

Foto av Black Sabbath.
Av /NTB Scanpix.

Heavy metal er en sjanger som hører til populærmusikk. Sjangeren er en type rock, men musikken er ofte kraftigere, tyngre og hardere enn annen rock.

I Norge blir heavy metal også kalt hardrock, tungrock og metall.

Heavy metal er en av de mest populære sjangrene innen rock, og den har tilhengere over hele verden.

Kjennetegn

Bandene som spiller heavy metal er veldig forskjellige, men det finnes noen kjennetegn. Gitarlyden er gjerne forvrengt eller overstyrt, noe som gjør at musikken høres røff ut. Gitarsoloer er viktige i sangene. Soloene er ofte kompliserte og vanskelige å spille. Trommelyden er gjerne sterk og dundrende. Sangen er kraftfull og intens.

Mange av tekstene har voldsomme tema, som vold, død, blod og narkotika. Det har gjort at heavy metal har blitt kritisert for å påvirke ungdom negativt. Noen steder har musikken blitt forbudt å spille på radio, og band har blitt nektet å spille konserter.

Historie

Begrepet heavy metal kom på 1970-tallet med engelske band som Black Sabbath, Deep Purple og Led Zeppelin. Selve musikken har røtter i blues og rock.

På slutten av 1970-tallet ble heavy metal mindre populært, fordi disco og punk overtok. På 1980-tallet ble heavy metal mer populært igjen.

Heavy metal-miljøet skapte en egen identitet hvor utseende og musikk hang tett sammen. Langt hår, lær, jeans og nagler ble vanlig. Stilen var inspirert av punk. På 1980-tallet solgte heavy metal mer enn alle andre sjangre i USA.

Utover 1980-tallet kom det flere ulike retninger i heavy metal. Det gjorde at heavy metal ble delt i forskjellige miljøer med egne plateselskaper og tilhengere. Noen eksempler på varianter av heavy metal er black metal og death metal.

Fra 1990-tallet og 2000-tallet har heavy metal utviklet seg videre. Nye generasjoner utvikler sjangeren. Både musikere og publikum har blitt ble mer variert. Nå er det for eksempel flere kvinner enn tidligere, både som publikum og musikere.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet