Faktaboks

popmusikk

Ordet kommer av populærmusikk

En kvinne med langt hår som sitter på en scene og synger inn i en mikrofon
Mange av verdens mest kjente popmusikere er kvinner. Beyoncé er en av dem.
Foto av Beoncé.
Av /Backgrid / NTB.

Popmusikk er en musikksjanger med enkle og lett tilgjengelige sanger. Popmusikk strømmes mye og blir gjerne spilt på radio. Musikken brukes også i filmer, TV-serier og reklamer.

Kjennetegn

En ung kvinne står på scenen og synger inn i en mikrofon.

Artisten Sigrid fra Ålesund har gjort stor suksess både i Norge og i utlandet. Det var med det første albumet hennes, Sucker Punch.

Foto av Sigrid.
Av .
Bildet viser syv unge menn som synger sammen. Fire står foran, tre står bak.
Popmusikk fins over hele verden, noe sjangeren k-pop er et eksempel på. K-popgruppa BTS ble regnet blant verdens største popstjerner i 2021.
Foto av BTS.
Av /Shutterstock/NTB.

Det finnes mange stiler i popmusikk. Derfor kan popmusikk høres ganske forskjellig ut, selv om en del trekk er felles.

Popsanger varer ofte i omtrent tre minutter, og har jevn rytme. Sangene er gjerne enkle og korte. De er ofte bygget opp av vers og refreng som synges av en vokalist. Refrenget skal være lett å huske, og gjentas flere ganger.

Mye popmusikk er laget for å danse til.

Tekstene handler ofte om personlige følelser, som kjærlighet og vennskap. Musikken er sjelden politisk. Det viktige er at mange skal like musikken. Man sier at popmusikk er kommersiell, det vil si at den skal være lett å selge.

Historie

Svart/hvitt bilde av en svart musiker som ser rett inn i kamera og spiller gitar.

På 1950-tallet ble «pop» brukt om all musikk som var populær, blant annet musikken til Chuck Berry. I løpet av 1960-tallet fikk pop en mer selvstendig betydning. Sjangeren ble etter hvert sett på som en motsetning til rock.

Foto av Chuck Berry.
Av /NTB Scanpix ※.

Ordet popmusikk ble først brukt om populær musikk som ble spilt på radio i USA på 1950-tallet. Det var musikk som var underholdende og moderne, og godt likt av mange. I begynnelsen ble popmusikken mest spredt via radio og LP-plater.

Den svenske popgruppa Abba ble veldig populære på 1970-tallet. På 1980-tallet begynte man å lage musikkvideoer som ble vist på TV, og da nådde musikken ut til enda flere. Det var ikke bare musikken som var viktig, men også hvordan artistene så ut og hvordan de danset. Artistene fikk flere og flere fans, og noen ble superstjerner.

De største stjernene fra denne perioden er Michael Jackson og Madonna. Den norske gruppa a-ha ble også superstjerner på 1980-tallet.

Boyband og jentegrupper var veldig populært på 1990-tallet og fikk millioner av fans. Eksempler på det er Backstreet Boys, Take That og Spice Girls.

Superstjerner i dag

Gjennom videoer, sosiale medier, reklame og TV kan popmusikere få mange følgere og fans. De største artistene er superstjerner med mange millioner fans. Det er artister som Rihanna, Beyoncé, Justin Bieber og Billie Eilish.

Artisten Sigrid er en av de største norske popstjernene.

Boyband ble populært igjen på 2010-tallet, med blant annet One Direction og mange k-pop-grupper.

Dans

Mye popmusikk er laget for å være lett å danse til. Popmusikere danser ofte selv, og har med seg dansere på scenen. Konsertene har ofte store show med mange dansere og lyseffekter.

Popmusikk har også ført til nye moter og nye måter å danse på gjennom musikkvideoer. Et eksempel på det er den koreanske artisten Psy, som i 2012 ga ut sangen Gangnam Style. Dansetrinnene i musikkvideoen spredte seg til hele verden.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet