Mannlig artist kledt i svart som synger inn i en mikrofon. Han har flere tatoveringer på armen. Det er røyk i bakgrunnen.

Drake er en kjent kanadisk rapper, sanger, låtskriver, komponist og skuespiller.

Foto av Drake.
Av /AP.
To DJer står med ryggen til foran et miksebord med flere skjermer og datamaskiner. Foran dem er det et stor publikum som danser.
DJ, eller diskjockey, er en som velger ut og presenterer musikken som skal spilles. Det kan for eksempel være på radio eller på nattklubb. DJ-er mikser også musikk, og lager ny musikk på den måten. Mange DJ-er er blitt popstjerner som gir ut plater under eget navn.
Foto av DJ-er på et diskotek.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hiphop er en kultur fra USA som har spredt seg til hele verden. Den består av fire elementer: rapping, DJ-ing, breakdance og graffiti. Klær og mote er også viktig.

Hiphop brukes ofte om bare musikken i hiphop-kulturen. Da bruker man begrepene hiphop og rap litt om hverandre.

Historie

En kvinne med gul og rød caps og gul og rød t-skjorte holder en statue i hånden. Statuen er formet som et stjerneskudd.

På 1990-tallet kom det flere kvinnelige hiphop-artister. Den amerikanske sangeren Missy Elliott var en av dem. På bildet får hun prisen for beste kvinnelige hiphop-artist i Hollywood i 2003.

Foto av Mssy Elliott.
Av /Reuters.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hiphop startet i afrikansk-amerikanske nabolag i New York på 1970-tallet. DJ-er spilte på fester som ble holdt i gater og parker. Etter hvert begynte noen å rappe til musikken.

De første platene med hiphop-musikk kom i 1979. I løpet av noen få år ble hiphop veldig populært. Det spredte seg til hele USA og etter hvert resten av verden. På 1990-tallet var hiphop den delen av musikkindustrien som vokste raskest.

Til å begynne med var hiphop dominert av menn, og lenge var det vanskelig for kvinner å være en del av denne kulturen. Musikken innen hiphop har også vært preget av tekster og musikkvideoer som er fiendtlige mot kvinner.

Kvinner har likevel vært en viktig del av hiphop-kulturen helt siden starten.

Musikk

I hiphop-musikk er det vanlig at en DJ lager en beat. En beat er innspilt lydspor med trommer, basslinje, og gjerne synthesizer. Det blir ofte brukt sampling og trommemaskiner.

Måten man bruker stemmen på i hiphop kalles rap. Når man rapper, er teksten veldig viktig. Teksten inneholder rim, og den fremføres på en måte der rytmen er viktig. Tekstene er ofte samfunnskritiske og harde. Men de kan også være poetiske og fortellende.

Hiphop-musikken er inspirert av flere sjangre. I starten var hiphop inspirert av musikk fra Jamaica, funk og disko. Senere kom det retninger som var blandet med blant annet rock, elektronika og popmusikk.

Graffiti

Graffiti er ord eller tegninger som blir malt på en vegg eller mur med spraymaling. I de afrikansk-amerikanske områdene der hiphop-kulturen ble skapt, var det stor arbeidsledighet og fattigdom. Gjenger i disse nabolagene brukte graffiti for å markere sine områder.

Breakdance

En ung mann som står på en arm i en dansebevegelse. I bakgrunnen ser man graffiti på en vegg.
Breakdance og graffiti er en viktig del av hiphop. Danseren Fabiano Lopes fra Brazil har vunnet mange konkurranser. På bildet opptrer han på gata i New York.
Foto av breakdancer.
Av /AP.

Breakdance er en dansestil der utøverne gjør raske, akrobatiske bevegelser. De danser til hiphop-musikk. Breakdancing foregår ofte utendørs, på fortauet eller i en park, men det blir også danset inne. Man kan gå på kurs og lære breakdance, og det blir holdt konkurranser, både nasjonalt og internasjonalt.

Klær og mote

Klær og mote har alltid vært viktig i hiphop. Rappere skapte en spesiell stil, for eksempel med bruk av gullkjeder og joggedresser. Store klesmerker som Adidas og Nike inngikk samarbeid med rappere for å markedsføre produktene sine.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet