Faktaboks

alkohol

sprit, etylalkohol eller etanol

Mann med grått hår ser på hyller med vinflasker
Det er strenge regler for alkohol i Norge. Det er 18-årsgrense for å kjøpe og drikke øl, rusbrus og vin. Det er 20-årsgrense for å kjøpe og drikke brennevin. Det er ulovlig å kjøpe alkohol til noen som er under aldersgrensene. Vin og brennevin selges bare på Vinmonopolet.
Foto fra Vinmonopolet
Av /NTB.

Alkohol er en flytende kjemisk forbindelse uten farge. Når noen bruker ordet alkohol, mener de oftest alkohol som man kan drikke. Alkohol brukes som et rusmiddel og finnes i blant annet øl, vin, rusbrus og brennevin. Sterk alkohol kalles også sprit.

Man må være over 18 år for å kjøpe alkohol i Norge. En som har drukket alkohol, blir beruset. Hvis hen har drukket litt, kalles det ofte å være brisen. Hvis hen har drukket mye, kalles det å være full. En som ikke har noe alkohol i kroppen er edru.

Rusmiddel

Litt alkohol kan gjøre at man blir glad og litt gira, men kan også gi andre følelser. Mye alkohol kan gjøre at man blir sint, kaster opp eller ikke vet hva man gjør. Når man har drukket alkohol, kan man gjøre ting man ellers aldri ville gjort og skade seg selv eller andre.

Å drikke mye alkohol på en gang kan være farlig fordi alkohol er giftig for kroppen. Da kan en kaste opp for å kvitte seg med giften. Hvis man har drukket altfor mye, kan man bli bevisstløs og dø. Det er viktig å få hjelp fra for eksempel legevakt eller ambulanse hvis noen har drukket for mye.

Det kan være farlig å ta medisiner sammen med alkohol, spesielt smertestillende medisiner.

Ofte blir folk kvalme, slitne eller får hodepine dagen etter at de har drukket alkohol. Det heter fyllesyke eller å være bakfull.

Promille

Alkohol fra drikke går over i blodet. Mengden ren alkohol i blodet måles i promille. Man måler promille med en pusteprøve eller blodprøve.

Hvis to mennesker drikker like mye alkohol, kan de få ulik promille. Hvilken promille man får, avhenger av kjønn, vekt, gener og hvor mye man har spist og drukket samme dag.

Det tar mange timer fra man slutter å drikke til all alkoholen er ute av kroppen.

Alkoholprosent

Innholdet av alkohol i drikke måles i prosent. Vanlig øl har rundt 4,7 prosent alkohol, mens vin har mellom 8 og 15 prosent. Brennevin inneholder mellom 22 og 60 prosent alkohol. Ren sprit har 96 prosent alkohol.

Lover og regler

Det er strenge regler for å kjøpe, selge og bruke alkohol i Norge.

Det er 18-årsgrense for å kjøpe og drikke øl, rusbrus og vin. Det er 20-årsgrense for å kjøpe og drikke brennevin. Drikke med over 60 prosent alkohol er forbudt i Norge. Det er ulovlig å kjøpe alkohol til noen som er under 18 år.

Øl og rusbrus selges i matbutikker, men ikke om kvelden. Vin og brennevin selges bare på Vinmonopolet.

Det er forbudt å kjøre bil og båt eller bruke store maskiner hvis man har mer enn 0,2 i promille.

Skade

Alkohol er verdens mest brukte rusmiddel. Derfor er det også det rusmiddelet som gjør mest skade i samfunnet. Hvis man drikker mye alkohol ofte, kan man få alvorlige sykdommer. Man kan bli avhengig av å ruse seg med alkohol. Det er farlig for babyen hvis mora drikker alkohol mens hun er gravid.

Annen bruk

Sprit med mye alkohol dreper bakterier og kan brukes til å rense hender og sår, for eksempel håndsprit. Slik sprit er tilsatt et stoff som gjør at man kaster opp hvis man drikker den.

Les mer i Lille norske leksikon

  • rus

Faktasjekk av

Anne Line Bretteville-Jensen
Seniorforsker, dr.polit., Folkehelseinstituttet