Foto av bokomslag.

Den engelske forfatteren Charles Dickens tilhører realismen. Han skrev mange bøker om urettferdighet i samfunnet. En av de mest kjente er er Oliver Twist, som handler om livet til en fattig gutt i London.

Foto av bokomslag.
Gyldendal Forlag.
Lisens: Brukerspesifisert
Foto av bokomslag.

Lev Tolstoj var en av Russlands best kjente forfattere. Han skrev realistisk litteratur om det russiske samfunnet. Romanen Anna Karenina kom ut i 1878. Det er en kjærlighetsroman fra den russiske samtiden, med realistiske beskrivelser av mennesker og miljø.

Foto av bokomslag.
Gyldendal Forlag.
Lisens: Brukerspesifisert

Realismen var en periode og en stil i litteratur og kunst i Europa. I litteraturen varte den fra rundt 1850 til ca. 1890.

Realismen i litteraturen kom som en reaksjon på romantikken. I romantikken var for eksempel myter og eventyr viktig, men i realismen var den virkelige verden det viktigste.

Den danske litteraturkritikeren Georg Brandes inspirerte mange forfattere i Norge, Sverige og Danmark til å skrive mer moderne og realistisk. Fra ca. 1870 ble dette populært i Skandinavia, og man snakker gjerne om «det moderne gjennombruddet» i denne perioden.

Litteraturen i realismen

Ordet realisme blir aller mest brukt om romaner, noveller og skuespill, men også lyrikk.

Litteraturen i realismen ville vise samfunnet og menneskene som de var på en måte som var troverdig. Derfor var det ofte nøyaktige beskrivelser av hvordan mennesker så ut og hva de gjorde.

Handlingen i teksten skulle være sannsynlig og leseren skulle kunne kjenne seg igjen i det som skjedde. Mange av tekstene var kronologiske. Det vil si at hendelsene fulgte etter hverandre i tid uten å hoppe fram og tilbake.

Forfatteren var opptatt av å være kritisk og skape diskusjon. Realistene trodde at litteraturen kunne hjelpe mennesker til å endre livene sine og gjøre framtiden bedre.

Litteratur i realismen var kritisk til både samfunn og politikk. Familien, ekteskapet, arbeidslivet og forholdet mellom kjønnene ble kritisert.

I romantikken ble kjærlighet beskrevet som noe vakkert og idyllisk. I realismen prøvde man å beskrive den slik det kunne være i virkeligheten. Henrik Ibsens drama Et dukkehjem (1879) slutter for eksempel med at hovedpersonen Nora drar fra mannen sin og de tre barna. På denne tiden var dette en skandale, og stykket skapte store diskusjoner.

Andre viktige forfattere i realismen:

Naturalismen

Bokomslag til en bok som inneholder tre bøker: Constance Ring, Fru Inés og Forrådt.
Amalie Skram skrev romaner med realistiske skildringer av mennesker, miljø og tid. For eksempel skrev hun om følelser og tilstander som angst, sjalusi og psykisk ubalanse. Det var ikke vanlig på den tiden, og romanene hennes skapte debatt og engasjement. Amalie Skram tilhører både perioden realismen og naturalismen.
Foto av bokomslag, Amalie Skram.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En retning av realismen er naturalismen, som er kjent for å være enda mer opptatt av urettferdighet i samfunnet. Tekstene viser ofte fram tragiske skjebner og ulykkelige mennesker. Også her var målet å endre samfunnet til det bedre.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger