Faktaboks

Charles Dickens
Uttale

'dikinz

Født
7. februar 1812, Landport, Portsmouth, England
Død
9. juni 1870, Gads Hill Place, England

Charles Dickens var en engelsk forfatter. Han skrev noveller og romaner. Han er mest kjent for romanene Oliver Twist, David Copperfield, Store forventninger og Pickwick-klubben, og den korte fortellingen En julefortelling.

Bakgrunn

Fotografi, bokomslag
En julefortelling handler om Ebenezer Scrooge som elsker penger og hater julen. Den blir fortsatt gitt ut i nye versjoner, både som bok og film. I 2022 kom en ny versjon på norsk. Den er oversatt av Erlend Loe og illustrert av Lisa Aisato.
Fotografi, bokomslag
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Oliver Twist handler om den fattige gutten Oliver som må stjele for å overleve i Londons gater.

.
Lisens: fri

Dickens ble født i Portsmouth, men vokste opp i London. Han hadde en vanskelig oppvekst etter at faren kom i fengsel på grunn av gjeld. Familien var fattig, og Dickens måtte arbeide på en fabrikk for å tjene penger til familien. Han gikk derfor lite på skolen, men han leste mye på egen hånd. De vanskelige årene som barn gjorde at han ble oppmerksom på hvor forskjellig livet var for fattige og rike.

Karriere

Charles Dickens brukte mye tid på å studere livet og folkene i Londons gater. Mange av novellene og romanene hans er inspirert av det han så og opplevde. Han jobbet også med å lage referat fra rettssaker, og tok med seg historiene derfra inn i litteraturen han skrev.

Dickens jobbet med mange andre ting samtidig som han skrev. Han var journalist, redaktør og foredragsholder. Han reiste også rundt og leste opp fra sine egne verk.

I 1833 begynte Dickens å gi ut korte tekster han hadde skrevet i ulike magasiner. Historiene om livet i London fikk mye oppmerksomhet og ble svært populære. De var både morsomme og triste. I 1836 kom den første romanen hans, boken om Pickwick-klubben. Det var egentlig 20 små hefter med tekst og illustrasjoner som ble samlet i én bok.

De små heftene hadde tidligere kommet ut en gang i måneden. Siden hvert hefte var billig, hadde de fleste råd til å kjøpe dem. På den måten ble Dickens kjent blant flere, og han bidro til å gjøre romanen populær i Storbritannia.

Bøkene

Etter de første korte tekstene skrev Charles Dickens mange romaner, og han ble berømt i sin egen tid. De fleste av dem handlet om det som var urettferdig i samfunnet, som Nicholas Nickleby, David Copperfield og Oliver Twist. Dickens er kjent for å forsvare de svakeste i samfunnet i bøkene sine.

Selv om mange av bøkene er alvorlige, skrev Dickens også med mye humor, som boken Pickwick-klubben.

Ved siden av romaner skev Dickens essayer og reiseskildringer og kortere historier, som En julefortelling.

Betydning

Charles Dickens blir lest over hele verden fortsatt i dag.

Det har blitt laget over 400 filmer og TV-produksjoner av Dickens' bøker. For eksempel finnes det en Disney-versjon av En julefortelling der Mikke Mus, Onkel Skrue og Donald er med.

Mange kjenner Disney-historien Oliver og gjengen. Den er basert på Dickens Oliver Twist.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen