Foto av forskjellig litteratur.
Litteratur er mange forskjellige typer tekster. Det kan være både romaner, noveller, brev og dagbøker.
Foto av forskjellig litteratur.

Litteratur er all tekst mennesker har skapt. Det brukes oftest om skrevet tekst. Vanligvis blir ordet litteratur brukt om verk som skuespill, romaner og diktsamlinger. Biografier, dagbøker, brev og faktatekster (sakprosa) er også litteratur.

Skuespill, romaner og dikt blir også kalt skjønnlitteratur.

Sjanger

For at en tekst skal tilhøre en sjanger, må den ha noen bestemte likheter med de andre tekstene i samme sjanger. Litteratur deles inn i fire hovedsjangre:

  1. drama, som er skuespill.
  2. lyrikk, som er dikt, som ofte er skrevet på vers, med en tydelig rytme og gjerne rim.
  3. fortellende litteratur (epikk), som for eksempel er romaner og noveller.
  4. sakprosa, som er faktatekster om virkelig ting, hendelser eller mennesker.

Drama, lyrikk og fortellende litteratur er oppdiktet eller funnet på av forfatteren. De viser hvordan forfatteren oppfatter virkeligheten.

Sakprosaen beskriver ting fra virkeligheten på en måte som er bygd på fakta.

Muntlig litteratur

Maleri av en kvinne som ligger og sover, omgitt av roser og andre blomster. Ved siden av henne står en ung mann. Han holder et spyd og ser lengtende på kvinnen som sover.
Eventyrene startet som muntlig litteratur. I Tyskland samlet brødrene Jacob og Wilhelm Grimm inn folkeeventyr og fikk utgitt dem i bøker. Ett av de mest kjente er Tornerose.
Maleri, Tornerose
Av .

Litteratur også være muntlig. Da blir historiene fortalt og gjenfortalt fra menneske til menneske.

I eldre tid var litteraturen ofte muntlig. Det var fordi mange ikke kunne lese, og det var dyrt å trykke bøker. Folkeeventyr og sagn er eksempler på muntlig litteratur. Muntlig litteratur finnes fortsatt. Spøkelseshistorier og vitser er eksempler på moderne muntlig litteratur.

Tekster som blir sunget, er også litteratur. Folkeviser er et eksempel på sunget litteratur.

Litterære perioder

Foto, bokomslag av Hamlet.
Skuespillet Hamlet av William Shakespeare er et berømt drama fra 1604-1605. Det blir blir fortsatt lest og spilt på teatre over hele verden. Hamlet regnes som en litterær klassiker.
Foto, bokomslag av Hamlet.

Litteraturen blir delt inn i perioder. De litterære periodene følger gjerne de historiske. De kalles for eksempel antikk litteratur, romantisk litteratur og realistisk litteratur.

Litteraturen endrer seg over tid fordi samfunnet hele tiden forandrer seg. Forfattere ønsker å skrive om det som skjer i samfunnet, og det menneskene i deres tid er opptatt av. Måten man skriver på, endrer seg også gjennom historien.

De litterære periodene er litt ulike fra land til land. Norges litteraturhistorie er for eksempel ikke helt lik litteraturhistorien i England.

Klassikere

Svært gode litterære tekster som mange vil lese lenge etter at de er skrevet, blir kalt litterære klassikere. Eksempler på dette er de greske eposene Odysseen og Illiaden, og skuespillet Hamlet, skrevet av William Shakespeare.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Hanne Lauvstad
Dr. art., Det Norske Akademis ordbok