Omslaget til fire romaner: Amtmannens døtre av Camilla Collett, Beatles av Lars Saabye Christensen, Harry Potter av J. K. Rowling og Sølvstrupen av Siri Pettersen.
Romaner finnes både for barn og voksne og kan handle om alt mulig.
Foto av romanomslag
Lisens: CC BY SA 3.0
Foto av romanforsider.
Romanen Nordlys er eksempel på en tegneserieroman. En pingles dagbok er eksempel på en dagbokroman. Da er fortelleren selv med i romanen.
Foto av romanforsider.
Lisens: CC BY SA 3.0

Roman er en lang, oppdiktet fortelling. Romanen er en type skjønnlitteratur som tilhører sjangeren fortellende litteratur.

Romaner er veldig forskjellige og kan handle om alt mulig. Det finnes romaner både for barn, ungdom og voksne.

Eksempler på romaner er bøkene Amtmandens døtre av Camilla Collett, Beatles av Lars Saabye Christensen og bokserien om Harry Potter av J. K. Rowling.

Kjennetegn

Romanen har tre viktige kjennetegn:

  • Den er oppdiktet.
  • Den er en fortelling. Det vil si at den ikke er skrevet på vers eller bare med replikker.
  • Den er lengre enn eventyr og novelle.

En roman kan handle om alt mulig. Den kan handle om både fortid, nåtid og framtid. En roman kan godt ha deler fra flere forskjellige sjangere i seg, for eksempel drama, lyrikk eller brev.

Forteller

Foto av bokomslag, Knerten.
Hovedpersonen i en roman trenger ikke være et menneske. I bøkene om Knerten og Lillebror av Anne Cath. Vestly er en av de to hovedpersonene en trepinne.
Foto av bokomslag, Knerten.
Lisens: CC BY SA 3.0

Felles for alle romaner er at de har en forteller. Den som forteller historien kan være synlig eller nesten usynlig i teksten.

Fortelleren i en roman kan være en jeg-person. Da er fortelleren selv med i historien. Eksempler på det er bøkene i serien En pingles dagbok av Jeff Kinney for barn og Min kamp-bøkene av Karl Ove Knausgård.

Fortelleren kan også være tredjeperson-forteller. Da står det han, hun eller hen i teksten, ikke jeg. Denne fortelleren kan noen ganger vite mye og noen ganger lite om tankene til de som er med i fortellingen.

Hovedperson

Et fellestrekk i romaner er at de handler om én eller flere personer. De viktigste i boka kalles hovedpersoner.

Hovedpersonene er ofte mennesker. Men siden romanen er oppdiktet, kan også dyr, planter og andre vesener være viktige for historien. Anne-Cath. Vestlys bøker om Knerten og Lillebror handler for eksempel om en liten gutt og en trepinne.

Typer

Romaner er alt fra gamle klassikere til helt nye bøker som er skrevet nå. De fleste romaner blir trykket og gitt ut som bok. I dag er det også romaner som bare kan leses på internett.

Det finnes flere typer av romaner. Noen av dem er:

De ulike typene har flere ting til felles. Krimromaner handler for eksempel alltid om en forbrytelse. Fantasy handler om ting som ikke kunne skjedd i virkeligheten.

Mange romaner tilhører en serie. En pingles dagbok er er både en dagbokroman og en del av en bokserie for barn.

Fantasy blir også ofte gitt ut i serier. De kanskje mest kjente eksemplene er bøkene om Harry Potter av J.K. Rowling for barn, og Game of thrones-serien av George R.R. Martin for voksne.

En ganske ny type er tegneserieromanen. Det er en lengre tegneserie med samme kjennetegn som andre romaner. Odin Helgheims Ragnarok-serie er et eksempel på tegneserieroman for barn. Persepolis av Marjane Satrapi er en kjent tegneserieroman for voksne.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Fred Huvenes