Maleri av Tor med hammeren.

I Norrøn mytologi er Tor en av gudene. Han slåss mot fiender med en stor hammer, og ifølge myten er det derfor det blir tordenvær.

Maleri av Tor med hammeren.
Av .

Myte er en fortelling om guder og overnaturlige vesener og hendelser. Mytene ble fortalt muntlig i mange år før de ble skrevet ned.

Det finnes myter i alle land, kulturer og religioner. I de fleste religioner mener man at mytene er sanne. Det er også det som gjør at myter er forskjellig fra eventyr og fabler.

Historiene om Tor, Odin og de andre gudene i norrøn mytologi er eksempler på myter.

Mange myter prøver å forklare hendelser eller ting som har skjedd i naturen.

Guder og overnaturlige skikkelser

I Norge i norrøn tid var myter om gudene viktige, som Tor, Odin og Frøya. Tor var værguden. Tordenvær ble forklart med at at Tor red over himmelen og slo med hammeren sin så det slo gnister.

I Hellas var det blant annet myter om de greske gudene, som Zevs, Poseidon og Athene. Poseidon hersket over havet, og det var han som gjorde at det ble jordskjelv.

Skapelsesmyter

Mytene om hvordan verden oppstod eller menneskene ble skapt har alltid vært viktige. Slike myter kalles skapelsesmyter.

Ifølge skapelsesmytene fra norrøn tid ble to første menneskene, Ask og Embla, formet av en trestamme. I det gamle Hellas, fortalte mytene at et guddommelig vesen hadde formet de første menneskene av leire.

De bibelske mytene om hvordan Gud skapte himmel og jord og de første menneskene er en del av både i jødedom, kristendom og islam.

Annen betydning

Noen ganger brukes ordet myte på en annen måte, for eksempel om noe som ikke er sant eller som regnes som overtro. Da er det ofte noe negativt: «Det er bare en myte». Det kan for eksempel handle om konspirasjonsteorier eller at det finnes intelligent liv på andre planeter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker