Faktaboks

Henrik Ibsen

Henrik Johan Ibsen

Pseudonym: Brynjolf Bjarme

Født
20. mars 1828, Skien
Død
23. mai 1906, Kristiania (nå Oslo)
Henrik Ibsen
Henrik Ibsen er Norges mest kjente forfatter og en av de mest berømte dramatikerne i verden.
Henrik Ibsen
Av .

Henrik Ibsen var en norsk forfatter på 1800-tallet som er kjent over hele verden for skuespillene sine. Han var en av de første som skrev moderne, realistiske skuespill. Disse handler om problemer i samfunnet.

Noen av Ibsens mest kjente skuespill er Peer Gynt, Et dukkehjem, Hedda Gabler og Vildanden. I alle verkene beskriver han sterke personer som også engasjerer mange i dag.

Bakgrunn

skuespillere kledd ut som troll i grønt som bærer Peer Gynt

Hver år blir Peer Gynt satt opp som teater på Gålå. På bildet er Aksel Hennie som Peer, sammen med grønnkledde troll.

Foto fra Peer Gynt på Gålå.
Av /Regi: Per-Olav Sørensen.

Henrik Ibsen ble født i Skien. Han var sønn av en handelsmann og vokste opp i en rik familie. Da han var 15 år gammel, flyttet han til Grimstad for å bli apoteker. Han begynte tidlig å skrive. 23 år gammel dro han til Bergen for å jobbe som forfatter på teateret der.

Etter hvert reiste Ibsen til utlandet for å lære mer om teater, og han bodde i Tyskland og Italia i nesten 30 år. Hele tiden skrev han skuespill, og han ble berømt både i Norge og i utlandet.

Realistisk drama

Ibsen skrev 25 skuespill i løpet av livet. I begynnelsen skrev han historiske skuespill, men etterhvert skrev han mest realistiske drama. Han tok opp viktige temaer som kvinners rettigheter, ekteskap, svik og løgn. Dette var helt nytt i en tid da skuespill ofte var fylt med romantikk og eventyr.

Et dukkehjem fra 1879 gjorde Ibsen berømt over hele Europa. Hovedpersonen, Nora, er gift med Torvald, men innser i løpet av skuespillet at de to egentlig ikke kjenner hverandre og at hun heller ikke kjenner seg selv. Hun forlater mannen sin og barna sine for å finne ut hvem hun er som menneske og for å lære mer om verden. Skilsmisse var veldig uvanlig på den tiden, og det ble mye debatt om stykket, både i Norge og utlandet.

Noen andre viktige, realistiske verk Ibsen skrev er:

  • Gjengangere (1882)
  • En folkefiende (1882)
  • Vildanden (1884)
  • Hedda Gabler (1890)

Dramatiske dikt

Ibsen skrev også dramatiske dikt. Dramatiske dikt er lange dikt som skal spilles som skuespill. Det mest kjente er Peer Gynt. I motsetning til realistiske skuespill har det trekk fra både sagn og eventyr.

Peer Gynt er en eventyrer som reiser gjennom livet på jakt etter suksess og lykke. Han er egoistisk og lyver mye, og svikter alle som er glad i ham. Men til slutt er det likevel kjærligheten som redder ham.

Brand fra 1866 er et annet dramatisk dikt. Det handler om presten Brand, som er streng og sta og ikke vil gi seg, selv om det går utover familien hans.

Betydning

Henrik Ibsen har hatt stor påvirkning på verdens litteratur og teater. Hans måte å beskrive mennesker og samfunn på har inspirert forfattere og dramatikere helt fram til i dag. Han var også engasjert i kampen for kvinners rettigheter.

Verkene hans blir stadig utgitt på nytt på mange språk. Skuespillene hans blir satt opp på teatre over hele verden, og det har også blitt laget mange filmer av dem.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger