Faktaboks

Alexander Kielland

Alexander Lange Kielland

Født
18. februar 1849, Stavanger
Død
6. april 1906, Bergen
Maleri

Maleri av Alexander Kielland fra 1893.

Maleri
Av /※.

Alexander Kielland var en kjent forfatter i Norge på 1800-tallet. Han skrev både romaner, noveller og skuespill. Han er mest kjent for romanen Garman og Worse og noveller som Karen og Ballstemning.

Kielland ville endre samfunnet med litteraturen sin, og skrev om aktuelle og politiske problemer i den tiden han levde.

Bakgrunn

Garman og Worse, bokomslag
Romanen Garman og Worse handler om handelshuset Garman. Den var inspirert av familiehistorien til Alexander Kielland.
Fotografi, bokomslag

Alexander Kielland vokste opp i Stavanger. Han kom fra et rikt hjem. Kielland likte seg ikke på skolen, men utdannet seg likevel til jurist. Han ble gift med datteren til en handelsmann, og de fikk fire barn. Søsteren, Kitty Kielland, ble en kjent kunstmaler.

Kielland kjøpte en liten fabrikk i Stavanger. Det gjorde at han lærte mye om hvor dårlig mange arbeidere hadde det og ble opptatt av urettferdigheten i samfunnet. Han skrev om dette i flere av bøkene sine.

Han leste også mye for å lære hvordan andre tenkte om samfunnet og reiste for å forstå mer av andre kulturer. På reisene sine i Norge og i Europa ble Kielland kjent med andre forfattere og kunstnere.

Alexander Kielland er først og fremst kjent som forfatter, men han var også redaktør i Stavanger Avis og borgermester i Stavanger.

Forfatterskap

Alexander Kielland ble kjent da han ga ut boka Novelletter (1879), som var en samling korte noveller. I 1880 kom Nye novelletter og i 1882 To novelletter fra Danmark.

I 1880 fikk Kielland stor suksess med romanen Garman & Worse. Den fikk en oppfølger, Skipper Worse, i 1883. I disse to bøkene skrev han om forskjellene mellom rike og fattige og mellom gammel og ny tid.

I romanen Gift (1884) kritiserte Alexander Kielland skolen i Norge. Lille Marius er hovedpersonen, og han blir syk av all puggingen og de strenge lærerne. Det går svært dårlig med lille Marius. Romanen førte til mye debatt om skolen. Kielland skrev en oppfølger til boken, Fortuna (1884).

Kielland er kjent som en stor brevskriver, og nesten 2000 av brevene hans er bevart.

Alexander Kielland brukte ofte kjente personer som modeller for romanfigurene sine. Det var det en del som ikke likte. Det var også mange som syntes Kielland var for kritisk mot samfunnet, og særlig var negative til at han kritiserte kirken. Det hendte at bokhandlerne nektet å selge bøkene hans.

Betydning

Bøkene til Alexander Kielland blir fortsatt utgitt og lest. Det er særlig fordi han skrev så gode analyser av tiden og samfunnet han levde i.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger