Foto av kong Harald som tar Samia Sulu Hassan i hånda. Bak kongen står dronning Sonja, bak Hassan står kronprins Haakon.
Statsoverhoder er representanter for landet sitt. Her hilser norske kong HaraldTanzanias president Samia Suluhu Hassan. Hassan var på statsbesøk i Norge i februar 2024. Presidenter er valgte representanter, konger arver som oftest rollen som representant.
Harald 5. og Tanzanias president
Av /NTB.

Representant er en person som snakker eller bestemmer på vegne av noen andre. Ofte er en representant valgt av en gruppe. Man kan for eksempel være valgt til representant for klassen sin i elevrådet, eller representant i kommunestyret der man bor.

Det går også an å bli utpekt som representant, for eksempel hvis man blir bedt om å være ambassadør for et land. Den som er ambassadør for Norge i USA, er representant for staten Norge i USA.

Valgte representanter

Å velge representanter er viktig i et demokrati. Demokrati betyr at folket bestemmer, men hvis alle skal være med på alle avgjørelser, ville det ta veldig lang tid å få bestemt ting. For at folket skal slippe å stemme for hver gang noe skal gjøres, har man valg der folk stemmer på dem de vil ha som representanter. Denne typen demokrati kalles også representativt demokrati.

Representanter blir valgt for en bestemt periode. Som oftest fram til neste valg.

Et annet ord for representanter i et demokrati er folkevalgte.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge