På bildet er det en svart silhuett som kan være et observatorium som står på en mørkt bakke. Bakgrunnen er en blå himmel, som er lys nederst og gradvis blir mørkere til den er helt svart. Det er små prikker i forskjellig størrelse på himmelen. Ved siden av prikkene, som er planteter, er det navn på planetene. Teksten på bildet sier Månen, Mars, Jupiter, Merkur og Venus.
Mange av planetene i solsystemet kan ses på nattehimmelen. Da ligner de på stjerner. Venus lyser sterkest.
Illustrasjon / Fotografi
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Planeter er runde himmellegemer som går i bane rundt Sola eller en annen stjerne. Planetene lyser ikke selv.

Planeter i solsystemet

Sola er kjempediger. Merkur, Venus, Jorda og Mars er bittesmå. Uranus og Neptun er mellomstore. Jupiter og Saturn er ganske store, minst dobbelt så store som Uranus og Neptun. Alle planetene ser små ut i forhold til Sola.
Bildet viser planetene i solsystemet i riktige størrelser i forhold til hverandre. Planetene er mye lengre fra hverandre enn det ser ut til på bildet.
Fotografi
Av .
Lisens: CC BY 3.0

I solsystemet vårt er det åtte planeter:

Før ble Pluto også regnet som en planet. Nå regnes den som en dvergplanet.

De indre planetene er laget av stein og metaller, og kalles derfor steinplaneter. De ytre planetene er laget av gass, og kalles derfor gassplaneter.

Planeter kan ha måner i bane rundt seg.

Noen planeter er synlige fra Jorda

Planeter lager ikke sitt eget lys, slik som stjerner gjør. Man kan likevel se dem fordi de reflekterer lyset fra den stjernen de går i bane rundt. Det er på samme måte som man kan se Månen fordi den reflekterer lyset fra Sola.

Uten teleskop kan man se disse planetene på himmelen: Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn. Alle planetene er ikke synlige på himmelen hver natt. Hvilke planeter man kan se, kommer an på hvor de forskjellige planetene er i banene sine rundt Sola.

Planeter rundt andre stjerner

Det finnes planeter som går i bane rundt andre stjerner enn Sola. Disse planetene kalles eksoplaneter. Ved hjelp av teleskoper har astronomer funnet flere tusen eksoplaneter.

En planet blir til

Når en stjerne er dannet, er det en del støv og gass til overs etterpå. Støvet og gassen ligger som en skive rundt stjernen. I denne skiven klumper støvet og gassen seg sammen på grunn av tyngdekraften. Klumpene blir større og større, og kan til slutt bli til planeter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo