Illustrasjon
Saturn er den sjette planeten i solsystemet, hvis man teller fra Sola. I denne tegningen er ikke avstandene og størrelsene riktige.
Illustrasjon
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Saturn er den nest største planeten i solsystemet. Den er en gassplanet. Hvis man teller fra Sola, er Saturn den sjette planeten.

Saturn er spesiell på grunn av ringene rundt planeten.

Saturn har 82 kjente måner.

Utseende

Fotografi
Saturn med ringene sine. Bildet ble tatt av romsonden Cassini som gikk i bane rundt Saturn i 13 år.
Fotografi
Av .
Fotografi
Den sekskantede stormen på Saturns nordpol. Astronomer vet ikke hvorfor stormen har den formen. I bildet vises også detaljer i Saturns skyer.
Fotografi
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Siden Saturn er laget av gass, har den ingen hard overflate. Derfor er det ikke mulig å stå eller gå på Saturn.

Saturn er over ni ganger så stor som Jorda.

Saturn har en blass gulfarge og striper av skyer i gult, brunt og grått.

På Saturns nordpol blåser en enorm storm som er omringet av en sekskantet jetstrøm. En jetstrøm er kraftige og smale vindstrømmer. Stormen er større i diameter enn hele Jorda. Det finnes ingen lignende storm noe annet sted i solsystemet. Stormens unike form er foreløpig et mysterium.

Saturns bane

Saturn ligger omtrent 1427 millioner kilometer fra Sola. Det er 9,5 ganger så langt som avstanden mellom Jorda og Sola.

Saturn beveger seg i bane rundt Sola. Den bruker 29,42 år på hele runden. Saturn snurrer også rundt seg selv. Derfor har den døgn, akkurat som på Jorda. Et døgn på Saturn varer rundt 10,5 timer. Det betyr at Saturn roterer raskest rundt seg selv av alle planetene i solsystemet.

Saturn er vippet over på siden med 26,73 grader når den roterer rundt seg selv. Dette er nesten likt som på Jorda. Dette gjør at Saturn har forskjellige årstider på samme måte som Jorda.

Månene til Saturn

Fotografi
Månen Titan sett foran Saturn. Den tynne streken på tvers av bildene er Saturns ringer sett fra siden. Det viser hvor utrolig tynne ringene er. De svarte strekene på Saturn er skygge fra ringene.
Fotografi
Av .

Saturn har over 80 måner. Syv av dem er store og runde. Resten av månene er små og klumpete.

Den største av månene er Titan. Titan er den nest største månen i solsystemet. Titan er den eneste månen i solsystemet som har en tykk atmosfære. Det er også det eneste himmellegemet, i tillegg til Jorda, som har innsjøer på overflaten. Innsjøene på Titan består av metan, ikke vann, slik som på Jorda.

På månen Enceladus spruter det vann ut i verdensrommet. Hele overflaten til Enceladus er dekket av is. Det kan hende at det kan finnes liv i havene under isen.

Ringene til Saturn

Saturns ringer
Nærbilde av ringene til Saturn. Ringene er så tynne at det går an å se gjennom dem.
Av .
Saturns ringer
Nærbilde av ringene til Saturn. Ringene har forskjellige tykkelser og farger.
Av .

Alle de fire gassplanetene har ringer rundt seg. Bare Saturns ringer synes godt. Saturns ringer består av klumper av is som kan være så små som sandkorn og så store som hus.

Ringene består egentlig av tusenvis av tynne ringer. Noen av Saturns små måner går i bane mellom ringene.

Besøk på Saturn

Det har aldri vært mennesker på Saturn, men det har vært flere romsonder der. En romsonde er et romskip uten mennesker inni. Romsondene har tatt bilder av Saturn, månene og ringene.

En romsonde har landet på månen Titan. Titan er den eneste månen utenom Månen som det har landet en romsonde på.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo