Månen
Man kan bare se den ene siden av Månen, den som vender mot Jordda. Bildet viser framsiden av Månen.
Av .

Månen er en stor kule som beveger seg rundt Jorda. Månen er mindre enn Jorda, og overflaten er bare stein. Det er ikke luft eller flytende vann på Månen, og det finnes ingen planter eller dyr der.

Slik ble månen til

Månen er omtrent 4,5 milliarder år gammel. Sannsynligvis ble Månen laget etter at en stor stein kolliderte med Jorda. Kollisjonen gjorde at stein og støv ble kastet fra Jorda og ut i verdensrommet. En del av steinene og støvet klumpet seg sammen og ble til Månen. 

Overflate 

På overflaten til Månen er det stein og støv. Det er mange store og små kratere, eller groper. Kraterne ble laget da store steiner fra verdensrommet kræsjet med Månen.

Noen store områder på overflaten er mørke. Disse områdene er laget av størknet lava og kalles hav, selv om det ikke er vann der. Før i tiden trodde man at det faktisk var hav på Månen.

Månen har ingen atmosfære. Det betyr at det ikke er luft der, og at det er veldig kaldt. Tyngdekreftene på Månen er for svake til at den kan holde fast på en atmosfære. Derfor kan det heller ikke være flytende vann. Hvis man heller ut vann fra en flaske på Månen, vil vannet med en gang begynne å koke og bli til damp.

Månens bane 

Illustrasjon
Månen beveger seg rundt jorda. Man sier at den går i bane. I tillegg går både Jorda og Månen i bane rundt Sola. Jorda bruker ett år på på en runde rundt sola. Avstandene og størrelsene i figuren er helt feil. Avstanden mellom Jorda og Sola er nesten 400 ganger større enn avstanden mellom Jorda og Månen.
Illustrasjon
Av .

Månen beveger seg rundt Jorda, i bane. Månen bruker omtrent 27 dager på en runde rundt Jorda.  

Avstanden fra Jorda til Månen forandrer seg litt hele tiden, men den er omtrent 380 000 kilometer. Det betyr at det er plass til rundt 30 jordkloder mellom Jorda og Månen. Avstanden fra Jorda til Sola er 400 ganger lengre enn avstanden fra Jorda til Månen.  Så Sola er mye lengre unna Jorda enn det Månen er.

Månen beveger seg sakte bort fra Jorda, og hvert år kommer den fire centimeter lenger vekk.

Månefaser

Syv bilder av Månen i forskjellige faser. Til venstre er månen helt mørk, så blir den litt mer lyst opp for hvert bilde, til den til slutt er helt mørk igjen.
Man får ulike månefaser fordi Sola lyser på Månen fra forskjellige kanter.
Illustrasjon
Av .

Månen lyser ikke av seg selv. Den er synlig fra Jorda fordi den reflekterer lyset fra Sola. Noen ganger kan man se Månen som en hel sirkel. Andre ganger kan man ikke se lys på månen i det hele tatt. Månen har ulike faser:   

  • Fullmåne er når månen er en sirkel på himmelen. 
  • Halvmåne er når månen er en halv sirkel på himmelen. 
  • Nymåne er når man ikke kan se lys på noe av månen.  

Fra én fullmåne til den neste tar det omtrent 29 dager. Derfor er en måned omtrent 29 dager. Etter at det har vært fullmåne, ser man mindre og mindre av Månen. Da er Månen er i fasen ne. Før fullmåne vokser Månen, da er den er i fasen ny. 

Av og til kommer Månen helt inn i skyggen fra Jorda, og da blir det måneformørkelse. Noen ganger skygger Månen for Sola, og da blir det solformørkelse.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo