Illustrasjon av Jupiters plassering i solsystemet
Jupiter er den femte planeten i solsystemet, regnet fra Sola. I denne tegningen er ikke avstandene og størrelsene riktige.
Illustrasjon av Jupiters plassering i solsystemet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Jupiter er den største planeten i solsystemet. Den er en gassplanet. Hvis man teller fra Sola, er Jupiter den femte planeten i solsystemet.

Det er mulig å se Jupiter fra Jorda uten å bruke teleskop. Den ligner på en stjerne, men den lager ikke sitt eget lys. Jupiter reflekterer lyset fra Sola, akkurat som Månen. Den ser liten ut fordi den er veldig langt unna. Men Jupiter er over ti ganger større enn Jorda.

Utseende

Foto av Jupiters røde flekk
Jupiters røde flekk er øverst til venstre på bildet. Dette er en stor storm som har holdt på i flere hundre år. Bildet er tatt av romsonden Juno.
Av .
Foto av nordlys på Jupiter
Jupiters magnetfelt kan føre til nordlys rundt polene. Observasjonene er gjort av romteleskopet Hubble. Nordlyset på Jupiter er ikke synlig for mennesker fordi det lyser med ultrafiolett stråling. Fargene til nordlyset i bildet er derfor ikke ekte.

Siden Jupiter er laget av gass, har den ingen hard overflate. Derfor er det ikke mulig å stå eller gå på Jupiter. Det er veldig kaldt der. Gjennomsnittlig temperatur på Jupiter er minus 150 grader celsius.

Det er alltid overskya på Jupiter. Hele planeten er dekket av et tykt lag med brune og hvite skyer. I tillegg blåser vindene veldig kraftig. Stormene på Jupiter kan vare i flere hundre år. Den store røde flekken på Jupiter er en slik storm.

Jupiter har det kraftigste nordlyset av alle planetene i solsystemet. Men nordlyset på Jupiter er ikke synlig for mennesker. Det består av elektromagnetisk stråling som ikke er synlig lys.

Jupiters bane

Jupiter ligger omtrent 778 millioner kilometer fra Sola. Det er over fem ganger så langt som avstanden mellom Jorda og Sola.

Jupiter beveger seg i bane rundt Sola. Den bruker 11,86 år på hele runden. Jupiter snurrer også rundt seg selv. Derfor har den døgn, akkurat som på Jorda. Et døgn på Jupiter varer i 9 timer og 56 minutter.

Det er ikke forskjellige årstider på Jupiter.

Månene til Jupiter

Jupiters største måner

Jupiters fire største måner samlet i ett bilde. Fra venstre: Io, Europa, Ganymedes og Callisto.

Jupiter har 79 kjente måner og en ring. De fire største månene til Jupiter er Io, Europa, Ganymedes og Callisto. Disse månene er det mulig å se fra Jorda med en vanlig kikkert. Europa er full av is, og det kan være flytende vann under isen. Alle dyr og planter på Jorda er avhengige av flytende vann. Derfor lurer forskere på om det kan være liv på Europa.

Besøk på Jupiter

Det har aldri vært mennesker på Jupiter, men det har vært mange romsonder der. En romsonde er et romskip uten mennesker inni. Romsondene har tatt bilder av Jupiter. De har også målt andre ting som temperatur og magnetfelt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo