Illustrasjon
Mars er den 4. planeten i solsystemet, hvis man teller fra Sola. I denne tegningen er ikke avstandene og størrelsene riktige.
Illustrasjon
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Foto av månene til mars
De to månene til Mars. Øverst er Phobos og nederst er Deimos.
Av .
Sammensatt fotografi
En av roverne som kjører rundt på Mars for å utforske. Den heter Curiosity, som er engelsk for «nysgjerrighet». Bildet er en selfie satt sammen av mange bilder tatt med roverens robotarm.
Av .

Mars er den nest minste planeten i solsystemet. Den er en steinplanet. Hvis man teller fra Sola, er Mars den fjerde planeten.

Mars er litt over halvparten så stor som Jorda. Den har rød farge. Mars er synlig på nattehimmelen som en rød prikk.

Utseendet til Mars

Overflaten til Mars er rød fordi støvet på bakken inneholder jern som har rustet. Støv i luften gjør at himmelen på Mars ser gulbrun ut i stedet for blå, slik som på Jorda.

polene til Mars er det is, slik som på Jordas poler.

Mars har mange store vulkaner. De er nok ikke aktive nå lenger. Den største vulkanen er 24 kilometer høy og heter Olympus Mons. Det er 3 ganger høyere enn det høyeste fjellet på Jorda. Olympus Mons er sannsynligvis det høyeste fjellet i solsystemet.

Banen til Mars

Avstanden mellom Mars og Sola er rundt 1,5 ganger Jordas avstand fra Sola. Mars er 227,9 millioner kilometer fra Sola.

Mars beveger seg i bane rundt Sola. Planeten bruker 687 dager på hele runden. Mars snurrer også rundt seg selv. Derfor har den døgn, akkurat som på Jorda. Et døgn på Mars varer 24,6 timer. Det er nesten det samme som et døgn på Jorda, som er 23,9 timer.

Mars er vippet over på siden med 25 grader når den roterer rundt seg selv. Dette er nesten likt som på Jorda. Dette gjør at Mars har forskjellige årstider, på samme måte som Jorda.

Månene til Mars

Mars har to måner: Phobos og Deimos. De er noen av de minste månene i solsystemet.

Månene er formet som poteter og er dekket av kratere.

Liv på Mars?

Fotografi
Det har blitt skrevet mange bøker og laget filmer om mulig liv på Mars. Eksempler på det er romanen Klodens kamp og filmen Mars Attacks. Ofte har marsboerne blitt beskrevet som små, grønne menn med store hoder og våpen som kan utslette hele Jorda. På bildet ser man en av marsboerne som har kommet for å invadere Jorda.
Fotografi
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bakken og fjellene på Mars viser at det har rent vann på Mars før. Den gang kan Mars ha lignet mye mer på Jorda, og liv kan ha trivdes der. I dag er Mars helt tørr på overflaten, men det finnes antagelig frossent vann under bakken og på polene.

Astronomer lurer på om små organismer kan trives under bakken på Mars i dag. Men de har ikke funnet det ut ennå.

Besøk på Mars

Mars er den planeten vi har sendt flest romfartøy til. Romfartøyene har fløyet forbi eller gått i bane rundt Mars eller landet på overflaten. Romfartøy med hjul på kalles rovere. Flere rovere kjører rundt på overflaten av Mars. Et lite helikopter har også fløyet på Mars.

I fremtiden vil kanskje mennesker reise til Mars.

Navn

Mars er oppkalt etter krigsguden Mars fra romersk mytologi. Det er på grunn av den røde fargen, som kan minne om blod. Rødfargen har ført til at Mars gjerne kalles «Den røde planeten».

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo