Venus' plassering i solsystemet
Venus er den andre planeten i solsystemet, hvis man teller fra Sola. I denne tegningen er ikke avstandene og størrelsene riktige.
Venus' plassering i solsystemet
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Foto av Venus
Venus er helt dekket av skyer og det går ikke an å se overflaten. Her er planeten fotografert med radar. Radar er et instrument som gjør at det er mulig å se gjennom skyene på Venus og se hvordan overflaten faktisk ser ut.
Foto av Venus
Av .
Venus
Månen (til venstre) og Venus (prikk til høyre) like før soloppgang. Venus kan ofte ses i nærheten av Sola rundt soloppgang eller solnedgang.
Av .

Venus er den sjette største planeten i solsystemet. Den er en steinplanet. Hvis man teller fra Sola, er Venus den andre planeten. Venus er planeten som er nærmest Jorda.

Venus er den varmeste planeten i solsystemet. Det er fordi Venus har en tykk atmosfære som holder på varmen.

Venus er den planeten som lyser sterkest på himmelen. Den kan av og til være synlig om dagen. Når Venus er synlig fra Jorda, står den alltid i nærheten av Sola. Da syns den best nær soloppgang eller solnedgang. Det kommer an på hvor Venus er i banen sin i forhold til Jorda.

Venus har ingen måner.

Utseendet til Venus

Overflaten av Venus er dekket av steinete ørken. Der er det sletter, fjell, daler og tusenvis av vulkaner. Noen av vulkanene kan være aktive.

Planeten er alltid dekket av skyer. Det gjør at overflaten ikke kan ses fra verdensrommet. Skyene får Venus til å se gulhvit ut fra verdensrommet.

Ved å bruke radar kan romfartøy ta bilder gjennom skyene slik at man kan se hvordan overflaten ser ut.

Venus er omtrent like stor som Jorda.

Banen til Venus

Venus ligger omtrent halvveis mellom Jorda og Sola. Den ligger 108,2 millioner kilometer fra Sola. Det er 0,7 ganger Jordas avstand fra Sola. Venus er den planeten som kommer nærmest Jorda.

Venus beveger seg i bane rundt Sola. Planeten bruker 225 døgn på hele runden. Venus snurrer også rundt seg selv. Derfor har den døgn, akkurat som på Jorda. Men Venus snurrer veldig sakte, slik at et døgn på Venus varer like lenge som 117 døgn på Jorda. Venus har det lengste døgnet av alle planetene i solsystemet.

Det er ikke forskjellige årstider på Venus.

Besøk på Venus

Venus var den første planeten menneskene sendte romfartøy til. Noen romfartøy har gått i bane rundt Venus. Andre romfartøy har landet på overflaten.

På overflaten er temperaturen 470 grader. Det gjør Venus til den varmeste planeten i solsystemet. Den tykke atmosfæren holder veldig godt på varmen.

Det er veldig høyt trykk på overflaten av Venus. Trykket er omkring 90 ganger så høyt som på Jorda. Å stå på Venus ville føltes som å være nesten en kilometer under havet på Jorda.

Den sterke varmen og det høye trykket gjør at romfartøy fort blir ødelagt. Det lengste et romfartøy har klart seg på overflaten av Venus er litt over to timer. Mennesker ville ikke tålt å være på Venus.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo