Illustrasjon
Uranus er den sjuende planeten i solsystemet, hvis man teller fra Sola. I denne tegningen er ikke avstandene og størrelsene riktige.
Illustrasjon
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Uranus er den nest ytterste planeten i solsystemet. Den er en gassplanet. Hvis man teller fra Sola, er Uranus den sjuende planeten. Uranus er den tredje største planeten i solsystemet.

Man kan såvidt se Uranus nede fra Jorda. I kikkert ser Uranus ut som en liten, nesten grønn skive. Uranus ble oppdaget ved hjelp av teleskop i 1781.

Utseendet til Uranus

Siden Uranus er laget av gass, har den ingen hard overflate. Derfor er det ikke mulig å stå på Uranus.

Uranus er fire ganger større enn Jorda.

Uranus har en blågrønn farge. Fargen skyldes at det er mye metangass i atmosfæren. Uranus ser veldig jevn ut i fargen, men noen ganger er det skyer og mørke flekker der.

Banen til Uranus

Tegningen viser sola og Uranus. En sirkel formet som en ellipse viser banen til Uranus med blå piler. På tegningen står tallet 97,8 grader, som er hellningen til Uranus.
Uranus ligger på siden når den går i bane rundt Sola.
Illustrasjon
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Avstanden mellom Uranus og Sola er rundt 19 ganger så lang som Jordas avstand fra Sola. Uranus er 2871 millioner kilometer fra Sola.

Uranus går i bane rundt Sola. Planeten bruker 84 år på hele runden. Uranus snurrer også rundt seg selv. Det tar litt over 17 timer.

Uranus er vippet helt over på siden når den roterer rundt seg selv. Det gjør at Uranus ikke vender ekvator mot Sola, slik som Jorda gjør. I stedet er polene til Uranus vendt mot Sola. I omtrent halvparten av runden rundt Sola er det én av polene til Uranus som vender mot Sola. I den andre halvparten av runden rundt Sola er det den andre polen som får sollys hele tiden. På den siden av planeten som vender vekk fra Sola, er det mørkt hele tiden.

Månene og ringene til Uranus

Fotografi

Foto av Uranus hvor noen av ringene er synlige. Bildet er tatt med et teleskop på Jorda.

Fotografi
Av .

Uranus har 27 måner. De største månene er Titania og Oberon. De er rundt halvparten så store som Månen til Jorda.

Uranus har ringer rundt seg.

Besøk på Uranus

Det har aldri vært mennesker på Uranus. Romfartøyet Voyager 2 fløy forbi Uranus i 1986. Voyager 2 er det eneste romfartøyet som har vært i nærheten av Uranus. Voyager 2 studerte også månene og ringene til Uranus.

I dag studeres Uranus med teleskoper på bakken på Jorda og i verdensrommet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo