Svart/hvit tegning av en mann som står og holder i enden av en lysende stråle. Strålen er smal der han holder, og blir bredere og bredere, som et kremmerhus. Strålen treffer ryggen på en stol og danner en sirkel på stolen.

Isaac Newton var en kjent fysiker. Han er mest kjent for Newtons tre lover. Newtons lover sier noe om hvordan krefter virker på ting.

Tegning av Isaac Newton.
Av .
Lisens: fri

Fysikk er vitenskapen om hvordan alle ting beveger seg og påvirker hverandre. Ved hjelp av fysikk kan man forstå hvordan alt fra bittesmå atomer til enorme galakser fungerer.

Forskere som driver med fysikk kalles fysikere.

Fysikk er viktig for å forstå naturen. Det kan også brukes til mange praktiske ting. Ingeniører trenger for eksempel å forstå fysikk for å lage hus og broer som er solide og ikke raser sammen.

Fysikk som handler om astronomi beskriver blant annet planeter og stjerner, og kalles astrofysikk. Fysikk som handler om de minste tingene i naturen, som atomer og partikler, kalles kvantefysikk.

Noen viktige temaer i fysikk er:

Dette brukes fysikk til

En liten metallstang som er rød på den ene siden og blå på den andre. Det står S og N på hver side. Små metallbiter ligger i en sirkel rundt stangen.
Magnetisme er et viktig tema i fysikken.
Foto av magnetisme.
Av .

Fysikk brukes ofte til å regne ut hvordan ting kommer til å bevege seg i fremtiden. Meteorologer kan for eksempel bruke fysikk til å regne ut hvordan vinden og skyene kommer til å bevege seg. På den måten kan de varsle været.

Fysikk blir også brukt til å finne ut hvordan man kan lage ting på best mulig måte. Fysikere kan for eksempel prøve å lage bedre datamaskiner og batterier.

sykehus bruker man fysikk til å hjelpe folk som er syke. Man kan for eksempel bruke røntgenstråling til å ta bilder av skjelettet til noen. Da kan man se om de har brukket noe. Og hvis man vil sjekke hvordan hjernen ser ut, kan man ta bilder av den med et magnetisk kamera som kalles MR-maskin.

Man kan bruke stråling til å hjelpe folk som har kreft.

Slik jobber en fysiker

To menn i hvite klær som står foran en datamaskin og ser konsentrert inn i skjermen.
Fysikere bruker ofte datamaskiner til å regne ut det de lurer på.
Foto av fysikere.
Av .
En eldre mann som står foran en tavle hvor det er skrevet mange likninger med hvitt kritt.
Albert Einstein var en berømt tysk-sveitsisk-amerikansk fysiker. Han er særlig kjent for relativitetsteorien. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1921.
Foto av Albert Einstein, 1934.
Av /NTB scanpix.
Lisens: CC BY 2.0

Fysikere ser på naturen og måler ting. Dette kalles å observere naturen. Fysikere kan for eksempel måle hvor varmt noe er eller hvor mye noe veier. Noen ganger observerer fysikere ting som skjer ute i verden. Andre ganger setter de opp eksperimenter inne i et laboratorium.

Fysikere prøver å sette opp lover som beskriver det de har observert. Slike lover kalles naturlover. Loven om tyngdekraft er et eksempel på en naturlov. Den sier at alle ting blir trukket mot hverandre. Det er derfor mennesker blir trukket ned mot Jorda i stedet for å sveve ut i verdensrommet.

Naturlover har ofte matematiske ligninger i seg. Fysikere bruker ligningene til å regne ut ting. Men det tar lang tid å løse så mange regnestykker. Derfor bruker fysikere ofte programmering. Fysikere kan programmere datamaskiner til å regne ut det de lurer på.

Fysikere samarbeider ofte med andre typer forskere, for eksempel biologer og kjemikere.

Det finnes en egen Nobelpris for fysikk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jacob Linder
Professor, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet