En skorpion som lyser i lilla mot svart bakgrunn.

Lys er en type stråling. Skorpionen blir selvlysende når man lyser på den med ultrafiolett lys.

Foto av ultrafiolett stråling.
Av .

Stråling er energi eller bittesmå partikler som beveger seg fra et sted til et annet. Lys, lyd og varme er eksempler på ulike typer stråling.

Stråling er viktig for livet på Jorda. Det meste av strålingen som treffer Jorda kommer fra Sola. Sola sender blant annet ut varmestråling. Uten varmen fra Sola ville det ha blitt ekstremt kaldt på Jorda. Da hadde det ikke gått an å leve her.

Det finnes mange ulike typer stråling. Noen eksempler på ulike typer stråling er:

Stråling er viktig for livet på Jorda

Både mennesker og dyr bruker lys til å se. Planter bruker lys til å lage sin egen mat ved hjelp av fotosyntese.

Infrarødt lys er viktig fordi det holder mennesker og dyr varme. Noen dyr kan se infrarødt lys, for eksempel gullfisker.

Ultrafiolett lys gjør at huden til mennesker og dyr kan lage D-vitaminer. Det finnes dyr som kan se ultrafiolett lys, for eksempel reinsdyr.

Stråling er nyttig

Foto av mikrobølgeovn.

I en mikrobølgeovn brukes mikrobølger til å varme opp mat. Mikrobølger er en type stråling.

Foto av mikrobølgeovn.
Av .

Mennesker bruker varme til å steke eller koke mat. På fabrikker bruker de radioaktiv stråling til å drepe bakterier i mat.

Mobiltelefoner bruker stråling til å snakke med andre mobiltelefoner. Mobiltelefoner bruker også stråling til å kople seg til internett eller høyttalere med bluetooth. Strålingen som mobiltelefoner bruker kalles radiobølger.

Mikrobølgeovner varmer opp mat ved hjelp av en type stråling som kalles mikrobølger.

Stråling blir også mye brukt på sykehus. Der bruker de for eksempel røntgen til å ta bilder av skjelettet til folk. Leger kan også bruke ultralyd til å ta bilder av babyer inni magen til moren. Røntgenstråling og gammastråling brukes til å behandle kreft.

For mye stråling er farlig

Mennesker blir truffet av stråling hele tiden. Det er ikke farlig. Stråling blir bare farlig hvis man får for mye av det.

Det er sunt å bli truffet av litt ultrafiolett stråling fra Sola. Ultrafiolett stråling får huden til å lage D-vitaminer, som er sunt for kroppen. Men hvis man blir truffet av for mye ultrafiolett stråling, kan man bli solbrent. Det kan være skadelig.

Atmosfæren beskytter mot stråling

Rundt Jorda er det et lag med luft som kalles atmosfæren. Atmosfæren beskytter alt på Jorda mot farlig stråling fra verdensrommet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jacob Linder
Professor, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet