Tegning av trommesett.
1. Basstromme, 2 cymbalstativ, 3 skarptromme, 4 tom, 5 hi-hat, 6 crash cymbal til høyre og ride cymbal til venstre.
Tegning av trommesett.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Trommesett er et musikkinstrument som består av en samling av trommer. Man spiller trommer ved å slå på dem. Derfor hører trommer til i instrumentgruppen slagverk.

Trommesett blir brukt i mange musikksjangre, og er viktig i blant annet jazz, rock og pop.

Trommesett ble utviklet i USA fra cirka 1860–1960-tallet. I dag finnes også elektriske trommesett, der lyden lages digitalt.

Bruk

Foto av Veslemøy Narvesen.
Veslemøy Narvesen er en kjent, norsk trommeslager. Her spiller hun under Oslo Jazzfestival i 2020.
Foto av Veslemøy Narvesen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

En musiker som spiller trommesett kalles trommeslager eller trommis. Trommesett spilles med trommestikker, visper, køller eller hendene. Trommeslageren sitter bak trommesettet på en krakk og spiller.

Trommesettet består av forskjellige trommer. Det er forskjellig både hvordan det settes sammen og hvor mange trommer som brukes. Man velger hva slags trommesett man skal bruke ut fra hvilken musikksjanger man skal spille, og hva slags spillestil eller smak man har.

Et vanlig trommesett har som regel disse trommene:

  • basstromme
  • skarptromme
  • toms
  • cymbaler
  • hi-hat

Kubjelle og tamburin er også vanlig.

Noen oppsett er typiske for bestemte musikksjangre. I jazz brukes det for eksempel ofte bare fire trommer og tre cymbaler. I heavy metal er det ofte doble basstrommer og mange cymbaler.

Historie

Før cirka 1860 var det vanlig at hver trommeslager i et orkester bare spilte på én tromme. En person spilte basstromme, en annen skarptromme, en tredje cymbal og så videre. Etter hvert begynte orkestre å sette sammen flere trommer og cymbaler slik at én person kunne spille alle.

Trommesettet ble utviklet i USA. Her fantes det musikere fra mange forskjellige kulturer. Særlig afrikansk-amerikansk musikk som jazz, og trommer fra blant annet Tyrkia og Kina, påvirket hvordan trommesettet ble utviklet.

Etter hvert som musikkstiler endret seg, ble trommesettet også endret. På 1960-tallet lignet trommesettet på de trommesettene som brukes i dag.

Fra rundt 1970-tallet begynte utviklingen av elektriske trommesett.

Trommesett i musikken

Det fins mange kjente trommeslagere. Ringo Starr fra bandet The Beatles er en av de mest kjente og respekterte trommeslagerne innen rock.

Karen Carpenter var trommeslager i bandet Carpenters på 1970-tallet. Hun regnes fortsatt som en av verdens beste kvinnelige trommeslagere.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet