En hvit el-gitar som står foran en forsterker.
El-gitar har seks strenger og må kobles til forsterker og mikrofoner for å bli hørt.
Foto av el-gitar.
Nærbilde av Jimi Hendrix som spiller på en hvit gitar.

Jimi Hendrix var en av verdens mest berømte gitarister.

Foto av Jimi Hendrix.
Av /NTB Scanpix ※.

El-gitar er et musikkinstrument med seks strenger. Det er en type gitar der lyden blir forsterket elektrisk. Den er koblet til forsterker og høyttalere. Navnet er en forkortelse for elektrisk gitar.

El-gitaren brukes innenfor flere musikksjangre:

De første el-gitarene kom på 1930-tallet.

Bruk

En kvinne som spiller konsentrert på en el-gitar.
Hedvig Mollestad er en kjent, norsk el-gitarist og komponist.
Foto av Hedvig Mollestad.
Av /NTB.

En el-gitar kan deles inn i tre deler:

  • hode
  • hals
  • kropp

En musiker som spiller el-gitar kalles el-gitarist eller gitarist. Når man skal spille, holder man instrumentet på tvers inntil magen med gitarhalsen oppover. Høyre hånd plukker strengene med et plekter. Man kan også spille med fingrene. Fingrene på venstre hånd trykker strengene ned mot båndene på halsen. Dette bestemmer tonene.

Gitarhodet har skruer som man stemmer el-gitaren med. Strengene må være stemt til riktig tone før man spiller. Når skruene strammes, blir tonen lysere. Når de løsnes, blir tonen mørkere.

Lyden fra el-gitarer kan forandres på mange forskjellige måter. Den kan for eksempel forvrenges. Dette kalles fuzz. Å finne forskjellig lyder og klanger med el-gitaren er en viktig del av rockemusikken.

Historie

El-gitarer kom på 1930-tallet. Før det fantes bare akustiske gitarer. Det er gitarer der lyden kommer fra selve instrumentet. Med en el-gitar kommer lyden fra høyttalere i stedet. Derfor passer den godt til store konserter der lyden skal nå ut til mange.

Fra omkring 1950 ble el-gitarene mer avanserte, og det kom mange forskjellige typer.

El-gitaren ble populær innenfor mange musikksjangre. Den ble spesielt viktig i rocken.

El-gitar i musikken

El-gitar brukes både som soloinstrument og til å akkompagnere. I rockeband er det av og til to el-gitarister. Da spiller gjerne den ene melodier og gitarsoloer, og den andre akkompagnerer. Den første kalles lead-gitarist og den andre rytmegitarist.

En av verdens mest kjente el-gitarister var Jimi Hendrix. Han var amerikansk og regnes som en av rockens viktigste musikere.

En kjent norsk el-gitarist er Hedvig Mollestad. Hun er også komponist. Hun er kjent for sine gitarsoloer og en spillestil som går på tvers av musikksjangre.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet