Foto av et piano.
Et piano har svarte og hvite tangenter. Nede på pianoet er det pedaler pianisten kan bruke, enten for å dempe lyden eller for å holde den lenger.
Foto av et piano.
Av .
En svart kvinne sitter ved et flygel og spiller.
Den amerikanske pianisten, sangeren og komponisten Nina Simone var utdannet klassisk pianist.
Foto av Nina Simone.
Av /NTB.

Piano er et musikkinstrument som man spiller ved å trykke på tangenter. Da blir lyden laget ved at hammere slår på strenger inne i instrumentet. Et piano har også vanligvis to pedaler som man trykker på med føttene.

Piano kan spilles alene eller sammen med andre instrumenter. Piano brukes mye som akkompagnement til sang eller andre instrumenter.

Piano brukes i mange typer musikk:

Det finnes akustiske pianoer og elektriske pianoer. Akustisk betyr at lyden kommer fra selve instrumentet. I elektriske pianoer blir lyden laget elektronisk eller digitalt.

Bruk

En musiker som spiller piano, kalles pianist.

For å spille piano, bruker man fingrene på begge hender. Man trykker tangentene ned. Tangentene er koblet til hammere inne i instrumentet. Hammerne slår på strenger. Da begynner strengene å vibrere og lager lyd.

På et piano er strengene montert loddrett, eller vertkalt. På et flygel er strengene montert bortover, eller horisontalt. Det gjør at flygelet er bredere enn pianoet og kan skape kraftigere lyd. Derfor blir flygel ofte brukt på konserter i større konsertsaler.

Pianoet har svarte og hvite tangenter. Hver tangent lager én tone.

Under pianoet er det to pedaler som pianisten tråkker på. Pedalene kan holde på lyden eller dempe lyden.

Historie

En mann som spiller med begge hender på et piano.
Leif Ove Andsnes er en kjent norsk pianist.
Foto av Leif Ove Andsnes.
Av /NTB.

Bartolomeo Cristofori regnes som oppfinneren av pianoet. Han utviklet hammerne i pianoet rundt år 1700. Før det fantes det lignende musikkinstrumenter som heter cembalo og klavikord.

Utviklingen av pianoet fortsatte fordi man ville ha bedre lyd og klang. På 1800-tallet ble pianoet formet slik de ser ut i dag. Klangen er kraftigere enn fra de eldre pianoene.

På 1900-tallet kom det elektriske og digitale pianoer. Disse kalles også el-piano eller keyboard. Her blir lyden laget elektronisk eller digitalt, og det er ikke hammere og strenger inne i instrumentet.

Piano i klassisk musikk

Piano er et populært instrument for mange musikere og komponister. På 1700-tallet ble pianoet viktig for blant annet Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven.

Pianoet hadde også stor betydning for Norges viktigste og mest kjente komponist, Edvard Grieg. Han komponerte mest musikk for piano, og spilte selv.

Agathe Backer Grøndahl var komponist og en av Norges beste pianister. Hun spilte konserter i Norge, flere land i Europa og i USA.

Piano i jazz, rock og pop

En musiker spiller piano og synger inn i en mikrofon. Til venstre for ham er det en gitarist.

Piano er et vanlig instrument i pop og rock.

Av /NTB Scanpix .

I jazz er piano viktig både som soloinstrument og i band og grupper. Nina Simone var kjent både som jazzsanger og pianist. Tord Gustavsen er en kjent norsk jazzpianist.

Piano er også et viktig instrument i rock. Noen av de første som brukte piano i rock var Fats Domino og Jerry Lee Lewis.

I pop er piano viktig som akkompagnement til vokalister og i band. Det er vanlig med digitale pianoer, men det blir også brukt akustiske pianoer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet