Nærbilde av musikeren i hvit kjole som synger.
Amerikanske Bessie Smith var en av de største blues-artistene. Hun ble kalt «The Empress of the Blues», altså keiserinnen av blues. Hun var veldig populær på 1920- og 1930-tallet.
Foto av Bessie Smith
Av .
Musikeren på en scene som spiller elektrisk gitar.
Vidar Busk er en norsk gitarist, vokalist, låtskriver og plateprodusent. Han spiller innen sjangrene blues og soul. På bildet spiller han på Notodden Blues Festival i 2021.
Foto av Vidar Busk.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Blues er en musikksjanger som oppsto i afrikansk-amerikanske miljøer i USA på begynnelsen av 1900-tallet. Musikken bygget på spirituals, arbeidssanger og afrikansk folkemusikk.

Blues dannet grunnlaget for senere sjangre som rock og pop og er en del av populærmusikken.

Kjennetegn

Musikeren står foran en mikrofon mens han holder en elektrisk gitar.
Muddy Waters regnes som en av de største stilskaperne i blues.
Foto av Muddy Waters i 1979.
Av /Getty.

Ordet blues betyr tristhet. Tekstene i blues handler ofte om å være ensom eller trist.

Musikken kan likevel godt være oppmuntrende selv om tekstene forteller om tap og nederlag.

Sangene i blues har en spesiell form og oppbygging. Versene har ofte tre linjer som rimer, der de to første linjene er like eller nesten like. Et eksempel er Everyday I have the blues av B.B. King (1956).

Everyday, everyday I have the blues

Ooh everyday, everyday I have the blues

When you see me worryin' baby, yeah it's you I hate to lose

I musikken brukes ofte spesielle toner som gjør at blues får en trist (blue) karakter. Dette kalles for blåtoner.

Oppbyggingen i blues fikk stor betydning for utvikling av amerikansk og europeisk populærmusikk.

Instrumenter som vanligvis brukes i blues er gitar, el-bass, piano, trommer og munnspill. I blues med storband brukes også blåseinstrumenter. Storbandblues har mange likhetstrekk med jazz.

Historie

Blues oppsto som et resultat av improvisert sang og musikk hos afrikansk-amerikanere i sørstatene i USA. Denne gruppen mennesker hadde vært slaver frem til slutten av 1800-tallet. Musikken ble brukt for å takle en vanskelig hverdag. Den ble også brukt for å bygge håp og fellesskap.

Musikken spredte seg i 1920-årene, da plater med bluesmusikk ble populære. Blues ble også en viktig del av den musikken storband spilte i 1930-årene.

Utover 1900-tallet flyttet mange afrikansk-amerikanere fra landsbygdene i sør til byene i nord. Dermed spredte bluesen seg, og den forandret seg. Den viktigste endringen var at musikerne begynte å bruke elektriske instrumenter, som el-gitar.

I 1950-årene hadde blues stor påvirkning på amerikansk populærmusikk. Sammen med country var blues viktig i utviklingen av sjangeren rockabilly. Rockabilly regnes som den tidligste typen rock.

I Norge vokste det frem et bluesmiljø fra 1970-tallet. Norge har mange bluesmusikere som synger både på engelsk og norsk. Notodden Blues Festival har blitt en av Europas viktigste bluesfestivaler.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet