Fire musikere på en scene. to på gitar, en på trommer og en vokalist.
Det italienske bandet Måneskin med vokalisten Damiano David foran.
Foto av bandet Måneskin.
Av /TT Nyhetsbyrån.
Nærbilde av to saksofoner som noen spiller på. Bak dem ser man andre instrumenter. Foto.
Saksofonister på storband-øvelse.
Foto av saxofoner.
Av /Shutterstock.

Et band er en gruppe musikere som spiller sammen. Ordet band blir ofte brukt om grupper som spiller popmusikk og rock, men det finnes også band som spiller andre typer musikk. For eksempel jazzband, storband, danseband og brassband.

Rockeband

I rockeband er det som oftest tre eller flere musikere som spiller sammen. De vanligste instrumentene i rockeband er gitar, el-bass og trommesett. Piano er også ganske vanlig.

Både akustisk gitar og el-gitar brukes i rock. Akustisk betyr at lyden kommer fra selve instrumentet. El-gitarer får lyden forsterket elektrisk.

I tillegg er det vanligvis minst en som synger. Den som synger, kalles vokalist.

Andre typer band

Storband er et jazz- eller danseorkester. De er vanligvis større enn rockeband og har en dirigent. De har grupper med saksofoner, trompeter og tromboner. De har også ofte piano eller keyboard, trommer, forskjellige typer bass og gitarer.

Danseband spiller musikk som det er vanlig å danse pardans til. Det vil si at man danser sammen to og to. I danseband er det el-gitar, el-bass, trommesett, keyboard og en som synger. Noen ganger er det også med blåseinstrumenter og trekkspill.

Brassband er en type korps. Et brassband har vanligvis rundt 30 musikere, og de spiller messingblåseinstrumenter og slagverk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet