Foto av spyflue, Calliphora stelviana

Fluer har et hode med små antenner og store øyne. På kroppen er det festet to nesten gjennomsiktige vinger.

Foto av spyflue, Calliphora stelviana
Av .

Fluer er en stor gruppe av insekter. Fluer har to vinger, ofte store øyne, og korte antenner.

Noen eksempler på fluer er: spyflue, bananflue, hjortelusflue, stankelbein, mygg, klegg og blomsterflue.

Fluer kan leve nesten overalt på land. Det finnes over 100 000 arter fluer i verden. I Norge er det rundt 3000 arter.

Beskrivelse

En bitteliten, brun flue.

Bananfluen en av de aller vanligste fluene i norske hjem. Den liker seg i godt moden frukt og formerer seg svært raskt. Da kan det fort bli mange av dem. Bananfluene heter egentlig eddikfluer og er svært små, under 4 mm lange.

Det finnes mange ulike fluer, og ingen ser like ut. De fleste har store øyne og korte antenner. Kroppen er ofte litt avlang. På den midterste delen av kroppen har fluer et par vinger, som gjerne er nesten gjennomsiktige. Fluer har tre par bein. Munnen kan se forskjellig ut etter hva de spiser. Noen stikker, som for eksempel klegg, mens andre suger opp mat.

Typer

Voksne fluer kan se veldig forskjellige ut. De minste fluene er 0,2 cm lange. De største kan bli 5 cm lange. Noen fluer har farger som ser ut som metall, mens andre er mørke og matte. Noen har gule og svarte striper og ligner litt på bier.

Levevis

Foto av storklegg

Øynene til fluene kan være svært store i forhold til resten av hodet.

Fluer lever på veldig forskjellige måter. De fleste er planteetere, og lever gjerne av nektar fra blomster. Noen fanger andre insekter og spiser dem. Noen lever som parasitter på andre arter. Noen spiser bæsj fra andre dyr. Noen, sånn som mygg, suger blod.

De fleste typer fluer er helt ufarlige for oss mennesker. Noen kan overføre sykdommer når de setter seg på mat. Andre har larver som ødelegger planter som mennesker dyrker.

Formering

Fluer parer seg og legger egg. Eggene blir til larver. Larvene spiser og vokser seg større. Mens den vokser må den bytte hud, vanligvis tre ganger. Det er fordi huden blir for trang for den voksende kroppen. Til slutt, når larven er stor nok, blir den til en puppe. Da ligger den inne i et hardt skall. Samtidig endrer kroppen seg fra larve til flue. Hva larven spiser og hvor puppen ligger, varier fra art til art.

Vanlige fluer i Norge

Dette er noen av de vanligste fluetypene i Norge:

  • spyfluer
  • blomsterfluer
  • klegg
  • bananfluer

Hvilke arter som er vanlige, kan variere i de ulike delene av landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Henninge Torp Bie