Aglais urticae

Neslesommerfugl er en vanlig sommerfugl i Norge. Det er en dagsommerfugl med fine farger på vingene.

Sommerfugler er en type insekter. De har vinger som er dekket av skjell. Mange sommerfugler har fine farger på vingene.

I Norge finnes det over 2300 forskjellige arter av sommerfugler, og i verden minst 157 000.

Beskrivelse

Sugesnabel hos nebbmott
Sommerfugler har store øyne og en sugesnabel. Snabelen er kveilet opp når den ikke er i bruk. Bildet er tatt gjennom mikroskop.
Av /Dartmouth Electron Microscope Facility.

Alle voksne sommerfugler har en kropp som er delt opp i hode, bryst og bakkropp. På hodet sitter to store øyne og to antenner. Vingene og de seks beina er festet i brystet. Ytterst på bakkroppen sitter kjønnsorganene, som er de delene av kroppen de bruker til å lage unger. De aller fleste sommerfugler har en sugesnabel. Den er rullet opp under hodet når den ikke er i bruk.

Sommerfugler har store øyne, og kan se rundt nesten hele kroppen sin samtidig. I tillegg kan sommerfugler se flere forskjellige farger enn mennesker kan.

Typer

Sommerfugler kan se veldig forskjellige ut. De kan variere i størrelse fra 4 mm til 30 cm fra enden av den ene vingen til den andre. De største sommerfuglene i Norge er 8 cm.

Det finnes mange forskjellige typer, og som oftest er det gruppen dagsommerfugler man snakker om. Dagsommerfugler har ofte fargerike vinger. De er våkne om dagen, og hviler om natten.

Andre typer sommerfugler er våkne om natten. Disse kalles ofte møll. De har ikke like fine farger på vingene.

Levevis

Det finnes sommerfugler i hele Norge. De lever av nektar eller pollen fra blomster. Forskjellige typer sommerfugler spiser fra forskjellige typer blomster. De kan også drikke saft fra moden frukt som har falt på bakken.

Formering

Metamorfose hos sommerfugl
Sommerfugler har flere stadier: Larve, puppe og voksen sommerfugl.

Sommerfugler parer seg ofte om sommeren. Etter paring legger hunnen mange egg, oftest på en plante. Eggene klekker oftest etter en til to uker, og ut kommer en liten larve.

Larven spiser planter og vokser seg større. Underveis må den bytte hud flere ganger. Det er fordi huden blir for trang for den voksende kroppen. Til slutt, når larven er stor nok, blir den til en puppe. Da ligger den inne i et hardt skall. Imens endrer kroppen seg fra larve til sommerfugl.

Det kan alt fra noen dager til flere måneder før puppen sprekker og den voksne sommerfuglen kommer ut.

Vanlige dagsommerfugler i Norge

Noen av de vanligste dagsommerfuglene i Norge er:

  • neslesommerfugl
  • sitronsommerfugl
  • dagpåfugløye
  • rapssommerfugl
  • admiral
  • tistelsommerfugl

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Henninge Torp Bie