Foto
Kondom er en av de vanligste formene for prevensjon. Hvis det blir brukt riktig, beskytter det både mot graviditet og mot kjønnssykdommer. Kondom er lett å få tak i. Mange helsestasjoner og helsesykepleiere deler dem ut gratis.
Foto
Av /Shutterstock.

Kondom er en type prevensjon. Det er laget av silikon og tres utenpå penis.

Kondom er den eneste typen prevensjon som kan brukes av menn. Kondom er også den eneste typen prevensjon som beskytter mot kjønnssykdommer.

Bruk

Kondom er en ganske sikker form for prevensjon hvis det brukes riktig. Kondomet er rullet sammen inni pakken. Når man skal sette det på, holder man i tuppen av kondomet for å klemme ut luft. Så ruller man det forsiktig nedover en stiv penis.

Når samleiet er ferdig, må man holde nederst i kondomet når man trekker ut penis. Hvis man ikke holder igjen, kan kondomet falle av og bli værende inne i skjeden eller sæd kan lekke ut. Da beskytter det ikke lenger mot graviditet eller kjønnssykdommer.

For å være sikker på at man ikke blir gravid, må kondomet:

  • være helt, det vil si uten hull eller rifter
  • ikke være gått ut på dato
  • sitte på under hele samleiet, også når penis trekkes ut
  • bare brukes én gang

Brukte kondomer skal kastes i restavfallet.

Hindrer graviditet

Kondomet fanger opp sæd under samleie. Uten sæd kan ikke kvinner bli gravide. Det er viktig at kondomet sitter på under hele samleiet for å være helt sikkert.

Hindrer kjønnsykdommer

Kondom beskytter mot smitte fra kjønnssykdommer under sex. Det kan brukes av både menn som har sex med menn og menn som har sex med kvinner. Man kan bruke kondom når man har samleie, analsex og oralsex.

Kjøpe kondomer

Kondom kan man kjøpe mange steder, uten å få resept fra en lege. Mange legekontorer, helsesykepleiere og helsestasjoner deler ut gratis kondomer. Man kan også bestille kondomer hjem via Helsedirektoratets side www.gratiskondomer.no.

Mange butikker selger kondomer, for eksempel:

  • matbutikk
  • kiosk
  • bensinstasjoner
  • apotek

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege