Et stykke hvit fisk på en mørk tallerken. Ved siden av er det skivet agurk og tre små kokte poteter. Over fisken og smøret er en lys gul saus med biter av hakket persille. Foto
Middag med fisken kveite, potet og agurk. Sausen kalles sandefjordsmør og er laget av fløte, smør, litt sitronsaft og hakket persille.
Fotografi
Av /NTB.

Fisk lever i sjøer, elver og i havet. I Norge har fisk alltid vært en vanlig matvare. Det er ikke så rart, for Norge har 20 000 elver, 450 000 innsjøer og Atlanterhavet rett ved siden av.

Fisken man spiser i Norge kommer enten fra fiskeri eller oppdrett. Noen fanger også fisk selv.

Typer

I Norge finnes 329 forskjellige typer fisk. 44 av dem lever i ferskvann, og 285 lever i saltvann. De fleste fisker har hvitt kjøtt. Noen fisker, som laks og ørret, har rødt kjøtt.

Hval lever også i havet og kan spises. Hval er ikke fisker, de er pattedyr. Skalldyr og skjell lever også i havet og kan spises, men er heller ikke fisk.

Bruk

Foto. Nærbilde av brett med forskjellige sushibiter.

Sushi har ofte rå fisk og fiskerogn. På bildet er det ris med laks og annen rå fisk, det kalles nigir. Bak nigiriene er det ris rullet i tørket tang, og toppet med blant annet rogn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

De vanligste fiskene man spiser i Norge er:

Når man skal spise fisk, kan den tilberedes på forskjellige måter. De vanligste måtene er:

  • stekt eller grillet
  • kokt
  • som sushi
  • fiskesuppe
  • fiskegrateng
  • fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding
  • marinert, for eksempel som sursild, karrisild
  • som makrell i tomat
  • fritert
  • kaviar

Oppbevaring

Fisk som ikke oppbevares kaldt, blir fort dårlig. I gamle dager fantes det ikke kjøleskap. Da hadde man andre måter å behandle fisken på så den holdt seg bedre. Dette kalles konservering.

Konservering av fisk handler om å fjerne en del av vannet i fisken. Uten vann overlever ikke skadelige bakterier, som ellers ville gjort fisken dårlig. Da kan fisken oppbevares i mange måneder.

De vanligste måtene å konservere fisk på er:

  • Salting – for eksempel i klippfisk og spekesild
  • Tørking – for eksempel i tørrfisk
  • Røyking – for eksempel i røkelaks og røkt makrell

Selv om det er vanlig med kjøleskap i dag, brukes disse metodene fremdeles. De er en viktig del av de norske mattradisjonene.

Næringsinnhold

Fisk inneholder mange næringsstoffer, som protein, vitamin B12 og jod.

Fet fisk, for eksempel laks og makrell, inneholder omega-3-fettsyrer og D-vitaminer. Dette er bra for kroppen og helsen.

Helsedirektoratet gir råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at fisk bør være en del av kostholdet. De sier at man bør spise fisk til middag minst to ganger i uka.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen