Faktaboks

skalldyr og skjell

sjømat

Foto av stekt kamskjell

Stekt kamskjell serveres noen ganger i skjellet. Her med blomkpuré, erter og pancetta som tilbehør.

Foto av stekt kamskjell
Av /Shutterstock.

Skalldyr og skjell er dyr med skall som lever i vann. Noen lever i ferskvann, men de fleste kommer fra havet. Disse kan spises, og brukes i salater, fiskesupper og fiskegryter.

Skalldyr er et annet ord for krepsdyr. Skalldyr er som regel dyrt, og brukes derfor ofte som festmat.

Sjømat er et annet ord for skalldyr, skjell og fisk.

Krepsdyr

Det finnes over 67 000 forskjellige typer krepsdyr. Rundt 2000 av dem lever i Norge.

De vanligste krepsdyrene man spiser i Norge er:

  • Reker
  • Ferskvannskreps
  • Sjøkreps
  • Hummer
  • Krabbe
  • Kongekrabbe

Tilberedning

Krepsdyr kokes i saltet vann før de kan spises. Krepsdyr er svarte eller grå når de lever, men blir røde når de kokes. Det er fordi det sitter et fargestoff i skallet.

Når man skal spise krepsdyr, fjerner man skallet og spiser kjøttet som er inni. På reker, kreps og hummer sitter mesteparten av kjøttet i halen. På hummer er det også kjøtt inni klørne. Det pirker man ut med en liten gaffel.

Mange liker å spise reker sammen med loff, sitron og majones.

Skjell

Det finnes 9200 forskjellige typer skjell. I Norge finnes det 211 typer som lever i havet, og 24 typer som lever i ferskvann.

De vanligste skjellene man spiser i Norge er:

  • Blåskjell
  • Hjerteskjell
  • Kamskjell
  • Østers

Tilberedning

Inne i skjell er det en muskel. Når man tar skjellet opp fra havet, holder muskelen det lukket.

Man kan åpne skjellet på to måter. Den ene måten er å bruke en kniv. Da skjærer man over muskelen, og brekker skjellet opp. Det er sånn man åpner østers og kamskjell.

Den andre måten er å dampe skjellene i en kjele. Å dampe er som å koke, bare med mye mindre væske. Når skjellene har dampet et par minutter, er muskelen kokt og skjellet har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, er dårlige og må kastes.

En populær måte å servere dampede blåskjell på er sammen med pommes frites. Dette er nasjonalretten i Belgia. Man kan også ha skjell i en fiskesuppe eller gryterett, eller som en del av et skalldyrfat.

Kamskjell og østers regnes som delikatesser, og serveres som regel som forrett. Østers spises nesten alltid rå, ofte med noen dråper sitron på.

Forgiftning

Skjell kan bli forgiftet av alger. Hvis man spiser dem da, kan man bli syk. Hvis man plukker skjell selv, bør man sjekke blåskjell-varselet på internett først. Skjell som man kjøper i butikken er alltid testet, så de er trygge å spise.

Næringsinnhold

Skalldyr inneholder mye proteiner og nesten ikke noe fett. De inneholder også vitamin B og D, og noen mineraler, særlig jod. Helsedirektoratet jobber med å gi råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at skalldyr kan være en del av et variert kosthold.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen