Faktaboks

kåt

seksuelt opphisset

Kåt er følelsen av at man har lyst til å ha sex eller onanere. Å være kåt er det samme som å være seksuelt opphisset. Følelsen kan være sterk eller svak. Noen ganger slutter man å være kåt etter en stund. Andre ganger slutter man ikke å være kåt før man har fått orgasme. Det er vanlig å få ereksjon når man er kåt.

Noen blir fort kåte, andre kan bruke lang tid på å bli kåte. Man kan bli kåt helt plutselig, også selv om man ikke har lyst til å bli kåt. Noen blir så ofte kåte at de føler seg litt kåte hele tiden, andre føler seg sjelden eller aldri kåte.

Det er særlig vanlig å bli kåt fra og med puberteten. Hvis man er kåt i søvne og får utløsning, kalles det gjerne våt drøm.

Situasjoner

Det er vanlig å bli kåt når man er forelsket eller når man er nær noen man har lyst til å ha sex med. Noen blir bare kåte når de er sammen med noen de er forelsket i eller elsker. Andre kan bli kåte og ha lyst til å ha sex uten å være forelsket. Noen må være sammen med andre for å bli kåte, andre blir kåte alene. Mange blir kåte av å se på porno. Det er også vanlig å bli kåt av å se for seg noe man blir opphisset av, det heter å fantasere. Alt dette er helt normalt.

Intens følelse

Å være veldig kåt er en svært intens følelse, og det kan være nesten som en rus. Derfor kan folk gjøre ting når de er kåte, som de ellers ikke ville gjort. Selv om man føler seg kåt i kroppen, er det ikke sikkert at man er klar til å ha sex med en annen person. Sex skal alltid være frivillig for alle som er med.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Marius Johansen
Universitetet i Oslo