Figur som viser hvordan de indre kjønnsorganene henger sammen. Åpningen inn går gjennom et rør som heter vagina eller skjeden. Skjeden leder til livmorhalsen, som leder til livmora. To eggledere går fra livmora til hver sin eggstokk.

De indre kjønnsorganene hos kvinner består av skjeden, livmorhalsen, livmor, eggledere og eggstokker.

kvinnelige kjønnsorganer
Av /Teravector, Shutterstock.

Skjeden er et rør mellom vulva og livmoren. Det er en del av de indre kjønnsorganene hos kvinner. Hos voksne kvinner er skjeden mellom 7 og 10 cm lang. Skjeden kan brukes til samleie. Det er ut gjennom skjeden at barn blir født, og det er her mensen kommer ut.

Beskrivelse

Åpningen til skjeden ligger i vulva, mellom kjønnsleppene. Urinrøret ligger foran skjeden og rumpehullet bak. Ytterst i skjeden finnes skjedekransen. Innerst finnes tuppen på livmoren, livmorhalsen.

Inni vulva ligger klitoris rundt skjeden. Klitoris er det organet som gir jenter og kvinner nytelse og orgasme.

På innsiden er skjeden er kledd med en slimhinne. Slimhinnen har en ruglete og ujevn overflate. Utflod kommer ut fra livmorhalsen og væske siver inn gjennom veggene i skjeden. Derfor er slimhinnen alltid fuktig. Utfloden smører skjeden og bidrar til å lage et sunt miljø.

Skjeden er omkranset av sterke muskler. Musklene rundt skjeden er de samme som brukes hvis man holder igjen når man må på do.

Sex

Skjedekrans

Skjedekransen er en smal fold som finnes like innenfor åpningen til skjeden. Alle har forskjellig skjedekrans.

Skjedekransen ble tidligere kalt jomfruhinnen. Da trodde man at det var en hinne som skulle sprekke den første gangen kvinnen hadde samleie.. Dette er ikke riktig.

Når kvinner blir kåte skjer to viktige ting med skjeden. Den blir litt bredere og lengre, og den blir fuktig eller våt. Dette gjør det lettere å ha samleie.

Det er vanlig å være nervøs første gang man skal ha samleie. Da kan man ubevisst stramme musklene i skjeden. Det er også vanlig å ikke bli våt hvis man er redd eller nervøs. En stram og tørr skjede gir mer motstand mot penis. Da kan man blø litt fra veggene i skjeden. Dette kan man unngå ved å bruke glidemiddel. Noen har en stram skjedekrans som bli skadet og blø litt når man har sex.

Det er en myte at skjeden blir løs eller slapp av å ha samleie. Hvor stram skjeden er, reguleres av musklene rundt skjeden. De kan strammes eller slappe av.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege