Figur som viser plasseringen av klitoris i forhold til urinrøret og skjeden.

Det er bare klitorishodet og den lille hetta man kan se fra utsiden av kroppen. På innsiden har klitoris to deler som kalles bein. Disse ligger på hver sin side av underlivet.

Klitoris
Av .

Klitoris er en del av kvinners kjønnsorganer. Den ligger i vulva. Klitoris er den mest følsomme delen av kroppen hos kvinner.

Bare en liten del av klitoris er synlig fra utsiden. Den delen kalles klitorishodet. På innsiden av kroppen er klitoris et stort organ.

Klitoris har ingen annen funksjon enn å gi nytelse. Den brukes når kvinner har sex eller onanerer. Det er vanlig at kvinner må stimulere klitorishodet for å få orgasme.

Beskrivelse

Klitoris har flere deler som kalles hode, hals, kropp og bein. Beina er ikke en del av skjelettet, men mer som svamper. Klitorishodet er synlig på utsiden av kroppen. Den ligger øverst på vulva, der de indre kjønnsleppene møtes. Klitorishodet er det mest følsomme stedet på kroppen. Klitorishodet har en beskyttende hette.

Klitoris fortsetter inni kroppen, bak vulva. To av beina ligger i dypet på hver side av underlivet. Slik omkranser klitoris åpningene inn til urinrøret og til skjeden.

Ereksjon

Når kvinner blir kåte, vokser klitoris. Da strømmer det mer blod til underlivet. Inni to av beina til klitoris finnes det deler som minner om svamper. Disse blir større når de fylles med blod. Klitoris kan vokse til dobbel størrelse når den blir fylt av blod. Dette kalles ereksjon. Menn får også ereksjon, da er det svamper i penis som svulmer opp. Klitoris sin ereksjon er mindre synlig fordi den ligger inni kroppen, mens penisen er på utsiden.

Utvikling

Klitoris ligner på penis. Det er fordi klitoris og penis har utviklet seg fra samme organ. Som fostre har jenter og gutter likt underliv helt frem til den niende uken av graviditeten. Deretter utvikler underlivet seg til vulva eller penis, avhengig av om barnet blir jente eller gutt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege