Orgasme er en reaksjon som man kan få i kroppen når man har sex eller onanerer. Det er en god og intens følelse. Både gutter og jenter kan få orgasme.

Når noen får orgasme, kan de også si at det går for dem, at de kommer, eller at de når klimaks.

Beskrivelse

Når man blir kåt eller seksuelt opphisset, får man en god følelse i underlivet. Det kan sammenlignes med et trykk, et press eller en varm følelse. Både gutter og jenter får ereksjon når de er kåte. Når man onanerer eller har sex, blir man enda mer opphisset. Når man får orgasme, er det som om trykket eller presset plutselig slipper taket.

Orgasmen fører til at musklene i underlivet trekker seg sammen. Dette føles godt. Hos gutter og menn som har vært i puberteten, kommer det som regel sæd ut av penis når de har orgasme. Dette kalles også ejakulasjon eller utløsning.

Å få orgasme

Det varierer hvor lett det er for folk å få orgasme. Selv om noen har sex eller onanerer, får de ikke alltid orgasme. De fleste må stimulere det mest følsomme punktet på kroppen over litt tid. For kvinner vil det si hodet på klitoris og for menn er det tuppen av penis.

Å få orgasme av å onanere kan kreve øvelse. Mange må bruke litt tid på å bli kjent med kroppen sin og finne ut hva som føles godt. Det varierer fra person til person hva som føles godt.

Å få orgasme med partner krever at man føler seg trygg og opphisset. Mange tror at jenter og kvinner lett får orgasme av samleie med penis i skjeden. Det stemmer ikke. Det er vanlig at kvinner og jenter må stimulere klitoris for å få orgasme.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege