Faktaboks

prevensjon

antikonsepsjon, kontrasepsjon, svangerskapsforebyggelse

Foto
Kondom er en av de vanligste formene for prevensjon. Hvis det blir brukt riktig, beskytter det både mot å bli gravid og mot seksuelt overførbare sykdommer. Kondom er lett å få tak i og mange helsestasjoner og helsesykepleiere deler dem ut gratis.
Foto
Av /Shutterstock.

Prevensjon er noe man bruker for å unngå å bli gravid av å ha samleie.

Det finnes tre typer prevensjon:

  • prevensjon med hormoner
  • prevensjon uten hormoner
  • nødprevensjon

Noen typer beskytter godt mot å bli gravid, andre er mindre effektive.

Kondom er en type prevensjon som både hindrer at man blir gravid, og som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Alle som bruker prevensjon skal få råd og hjelp til å velge selv av lege eller helsesykepleier.

Prevensjon med hormoner

P-stav
Det finnes mange typer prevensjon. Noen skal spises, som p-piller. Andre skal settes utenpå kroppen, som kondomer. Noe skal settes inn i kroppen, som spiral og p-stav.
Bildet viser en p-stav, som settes inn under huden på brukeren.
P-stav
Av /Shutterstock.

Prevensjon med hormoner, eller hormonell prevensjon, inneholder syntetiske utgaver av kroppens egne hormoner. De virker på flere måter: De kan stoppe eggløsningen eller de kan stenge veien inn i livmoren for sædcellene. Denne typen prevensjon brukes av personer med livmor.

Eksempler på prevensjon med hormoner er:

Prevensjon med hormoner virker i kroppen på flere måter. Noen bruker prevensjon som medisin. Hormonene kan hjelpe hvis man har vondt eller blør mye under mensen. Hormonene kan også hjelpe mot kviser og PMS.

Hormonell prevensjon kan også ha plagsomme eller negative bivirkninger. Den vanligste er at mensen kommer mindre regelmessig. Noen typer kan gi økt risiko for blodpropp.

Hormonell prevensjon beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Prevensjon uten hormoner

Noen typer prevensjon inneholder ikke hormoner:

Kondom er et hylster av silikon som man trer utenpå penis. Den fanger opp sæden under samleiet.

Kondom er den eneste typen prevensjon som virker mot kjønnssykdommer.

Kondom er også den eneste typen prevensjon som kan brukes av personer med penis.

Nødprevensjon

Foto av én pille i et pillebrett
Nødprevensjon er en type prevensjon man bruker hvis andre typer prevensjon ikke har virket. Det kan for eksempel være hvis kondomet har sprukket, eller hvis man har glemt å ta en p-pille og så hatt ubeskyttet samleie. Nødprevensjon kalles også angrepille.
Foto av én pille i et pillebrett
Av /Shutterstock.

Å ha samleie uten å bruke prevensjon kalles ubeskyttet sex. Hvis man har hatt ubeskyttet sex, kan man ta nødprevensjon. Nødprevensjon er ikke like effektivt som vanlig prevensjon.

Nødprevensjon minsker sjansen for å bli gravid etter at man har hatt sex. Kobberspiral er den mest effektive formen for nødprevensjon. Denne må settes inn i livmoren av en lege eller helsepersonell. Det finnes også nødprevensjon i form av piller som inneholder hormoner. Disse må man ta så fort som mulig etter samleiet.

Alternativ prevensjon

I stedet for prevensjon bruker noen mer usikre metoder for å unngå å bli gravid. Noen unngår samleie i dagene man kan bli gravid, men har ubeskyttet sex de andre dagene. Dette kalles «sikre perioder». En annen metode er at mannen trekker penis ut av skjeden før han har utløsning. Dette kalles å «hoppe av i svingen».

Felles for disse metodene er at det er større fare for å bli gravid.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege